PÅSKETUR: Gjestehavnene har store begrensninger i påsken, og det oppfordres til turer i skjærgården.

Oppfordrer til påsketur i naturhavn

Mange starter båtsesongen i påskeferien, men også i år blir det minimalt med service i gjestehavnene. Det oppfordres til påsketur i skjærgården.

Publisert Sist oppdatert

For alle som har planlagt påskeferie i båt, er det naturhavner som gjelder også i år. Enkelte gjestehavner ønsker besøkende velkommen med de koronabegrensningene som myndighetene til enhver tid fastsetter. Mange gjestehavner holder stengt eller har begrenset kapasitet på grunn av koronapandemien, og smittesituasjonen endrer seg fortløpende, slik at det er vanskelig å planlegge litt fram i tid. Folk med karantene eller symptomer oppfordres til å holde seg hjemme, og ellers tar deg til orde for naturhavner i år.

Flere kommuner har bedt om klare instrukser fra regjeringen til båtfolket, men så langt er det ikke innført noe generelt forbud mot å oppholde seg i båthavner eller være på sjøen i egen båt.

Natur

–Hvorfor ikke nyte sjøen og nasjonalparken? Planlegg for kortere turer, er nå mitt råd. Senk skuldrene og farten. Ta med god mat og eventuelt drikke om bord og legg ut på en seilas fra egen båtplass med destinasjon egen båtplass, sier tjenesteleder, havn Trond H. Brun i Tønsberg. Han er blant dem som holder det meste stengt i gjestehavna i påsken.

-Våre 52 redningsskøyter, bemannet med faste og frivillige mannskaper, har skjerpet beredskapen nå inn mot påske. Jeg jeg tror det er viktig at vi representerer en ekstra trygghet når mange nå skal gjennomføre jomfruturen, sier generalsekretær i Redningsselskapet Rikke Lind, som minner om at det er kaldt i vannet på denne tiden av året. Sjekk drivstofftank, filtre og skroggjennomføringer før påsketuren, og ta gjerne med en reservekanne, oppfordrer hun.

Tromsø

–Gjestehavnen er åpen i påsken. Vi har ingen begrensninger utover myndighetenes krav. Servicekontoret er stengt, men havnevakta er tilgjengelig, sier havneinspektør Magnar Henriksen i Tromsø Havn.

Bergen

I Vestlandets hovedstad Bergen vil havnemyndighetene ha minst mulig besøk. Vannposten er åpnet og septikkanlegget fungerer, men servicesenteret er stengt. Dersom det kommer båter til Vågen ønsker havnemyndighetene fire meter avstand fra hekken til baugen på neste båt, og de vil at besøkende bruker Go Marina-appen til betaling.

-Vi regner med at de fleste fritidsbåteiere ikke ønsker å utsette seg selv eller andre for smittefare, og derfor velger bort bypåske i båten i år, men vi vil likevel sterkt anbefale de som likevel ønsker å legge turen inn til Bergen om ikke å gjøre det, sier maritim leder Christian Hafstad i Bergen Havn.

Stavanger

–Vi har besluttet og holdte servicebygget i Børeviga gjestehavn stengt inntil videre grunnet koronasituasjonen. Servicebygget vil bli åpnet når situasjonen har normalisert seg. Hold god avstand til nabobåten, og vis hensyn, opplyser Stavangerregionen Havn.

Risør

–Det er i dag ingen spesielle korona-begrensinger i Risør, vi forholder oss til de nasjonale reglene. Havna er ikke stengt. Det er vann i kranene og strøm i kontaktene (helt til sikringer eller jordfeil slår ut). Gjestehavna i sin fulle prakt åpner ikke før 15. mai. Da åpner vi dørene til servicebyggene, og våre hyggelige havneverter kan påkalles. I den første skuldersesongen er det en veldig lav pris. I toppsesongen skal du ikke behøve å anrope havnevertene, da er det bemannet slik at havnevertene skal oppsøke anløpende gjestebåter, bistå med fortøyning og ellers gjøre alt de kan for et godt opphold i Risør, sier avdelingsleder Odd Arne Børset i Risør kommune.

Hvaler

Skjærhalden gjestehavn holder åpent i påsken med de smittevernhensyn og avstands begrensinger som myndighetene fastsetter. Toalettene holdes åpne, men dusjanlegg er stengt, melder daglig leder Erik Nordum i Skjærhalden gjestehavn.

Tønsberg

–Det blir muligens mulig å besøke gjestehavna i Tønsberg mellom klokken 0800 og 2000, men alt er stengt på grunn av Covid-19. Dette gjelder servicebygg, kiosk, restauranter og så videre. For mer informasjon følg Tønsberg kommunes nettsider i dagene fremover, sier Brun. Også Horten gjestehavn holder stengt i påsken.

Stavern

Stavern har ikke stengt gjestehavnen, men havnesjef Inger Kristine Grønvold vil sørge for god avstand mellom båtene, og se til at ikke blir noen sosiale aktiviteter mellom båtene.

Oscarsborg

Havna er åpen med begrenset kapasitet. Kun longsideplasser, og ingen utenpå hverandre. Dusjen er stengt, men vi holder toalettene åpne. Havnekroa vil ha åpent for take-away. –Vi oppfordrer alle til å betale havneavgift med appen til Go Marina, og til å unngå sosial omgang i andres båter. Er man i karantene eller har symptomer skal man holde seg hjemme, sier havneansvarlig Berit Fredheim i Oscarsborg Gjestehavn.

Aker Brygge

Aker Brygge i Oslo har vinterhavn frem til 15.april så vår gjestehavn er derfor stengt i påsken. Gjestehavnen er åpen fra 1.mai.

­–Det er påbud om bruk av maske i servicebygget i tillegg til utplassert håndsprit og strenge innskjerpede rutiner på renhold. Dette gjelder foreløpig for båter som ligger i vinterhavn. Bryggs Bar holder stengt til myndighetene gir tillatelse til å kunne åpne for skjenking, sier eiendomssjef Geir Olav Hegerroll, som har ansvar for Aker Brygge.

Husk at du kan søke blant hundrevis av artikler om havner og båtturer på batmagasinet.no. Les flere artikler om havner og båtturer her.