Bensin tar opp konkurranse med diesel

Både Volvo Penta og Mercury har lansert innenbordsnyheter. Nå er det bensin som gjelder.

Publisert

Volvo Penta lanserte i september deres neste generasjons bensinmotorer, der hele motorblokken er i aluminium. Først ute var deres nye 4,3 liters V6-er med 200 eller 250 hestekrefter og katalysator. Videre kommer en 5,3 liters V8-er og en V6-er på 280 hestekrefter. Denne nye serien er et resultat av et samarbeide med General Motors, og fra Volvo Penta fortelles det at dette er en mye mer avansert motor, og den skal ha hele fire ganger renere drift en utenbordsmotorerer med tilsvarende effekt. Vel å merke er dette produsentens egne påstander.

Siste nyhet når det gjelder innenbords bensin er Mercurys nye V8-er. Dette er noe kraftigere alternativ enn Volvo Penta sine nyheter. Dette er en 6,2 liters motor som leveres med 300 eller 350 hesekrefter. Volvo Penta trekker fram på sin nyhet at direkte innsprøytning skal gi høyere dreiemoment ved lavere turtall.

Mercury trekker også fram at deres motor har fått høyere dreiemoment og bedre akselerasjon. Ofte har det vært mariniserte bilmotorer, men denne gangen er motoren spesialbygd for maritimt bruk. Motoren har også fått ASC (Adaptive Speed Control) som holder turtallet selv om belastningen endres. Motoren skal også ha fått flere forbedringer som gir mindre støy under båtturen.

Bensinmotorer er allerede mer stillegående enn dieselalternativene, så er man ute etter en roligere båttur, og ønsker mer fart og bedre akselerasjon er bensinmotorer et bedre alternativ. Likevel selges båter mest med dieselmotorer i Norge, noe som hovedsakelig skyldes drivstoffpriser og lavere forbruk.

Bensinmotorer er også mer miljøvennlige enn dieselmotorer for nærmiljøet. Men som Båtliv har vært inne på i flere tester av båter med innenbordsmotorer, så er det gjerne et par hundre tusen å spare på å velge bensinmotor framfor diesel. Det tilsvarer mange liter bensin. Du kan ellers trekke fram mange fordeler og ulemper med begge alternativene.

Hva mener du er framtiden for båtmotorer, sett bort fra elektriske motorerer? Bensin eller diesel. Si din mening på vår Facebookside.

Powered by Labrador CMS