Keizer 42 bygges på Bavaria sin fabrikk.
Keizer 42 bygges på Bavaria sin fabrikk.

Denne kommer ut fra Bavaria-fabrikken

Keizer 42 er designet av Siep Keizer og Vripack med innspill fra Lars-Erik Solvang. Den nye modellen skal bygges på fabrikken til Bavaria.

Publisert Sist oppdatert

Lite minner om Bavaria på Keizer 42. Båtliv har fått de første skissene for båten som nå er i produksjon. Og Keizer kan sies å ha mer klassiske linjer.På enkelte områder er den kanskje ikke så ulik Riva eller Chris Craft.

Båten ser heller ikke så billig ut. Men som vi vi har vært inne på skal båten bygges på Bavaria sin fabrikk med lisensavtale.

– Dette er en måte å få produsert en båt i en ordentlig serieproduksjons-fabrikk, som ingen andre har gjort med en sånn type båt tidligere, sier Lars-Erik Solvang.

FØRSTE BÅT TIL NORGE: Byggingen av Keizer 42 har allerede startet, og blir å se på Båter i Sjøen i september.
FØRSTE BÅT TIL NORGE: Byggingen av Keizer 42 har allerede startet, og blir å se på Båter i Sjøen i september.

Solvang som er importør og forhandler av Bavarias motorbåter i Norge forteller at båten vil koste det samme som Bavaria 40. Det vil si at vi kan vente en startpris på om lag tre millioner kroner. Den første båten som kommer av støpeformen kommer til Norge, og vi vil mest sannsynlig se den på Båter i Sjøen i september. Solvang likte båten så godt at han selv har kjøpt den første båten.

– Drømmebåten

SAMARBEIDER: Siep Keizer og Lars-Erik Solvang.
SAMARBEIDER: Siep Keizer og Lars-Erik Solvang.

Prosjektet begynte for alvor å ta form da Lars-Erik Solvang og Siep Keizer var på båttur, på Oslofjorden for to år siden. De snakket om hvordan deres drømmebåt burde være, og de finner raskt ut at de har de er på bølgelengde. Keizer var da allerede i gang med båtprosjektet, men etter denne båtpraten bærer Keizer 42 også båten preg av innspill fra Solvang, og vil dermed også tilfredstille hva norske båtkjøpere stiller som krav.

To år etter denne båtturen treffer vi Siep Keizer og Lars-Erik Solvang på Boot Düsseldorf, på standen til Bavaria. Keizer har en iPad med flere skisser og illustrasjoner av den nye båten. Den nye båten er på 42 fot, og det blir helt feil å si at det ikke er noen tilfeldighet.

KABINEN: Det er lagt vekt på god plass i Keizer 42.
KABINEN: Det er lagt vekt på god plass i Keizer 42.

– Før båten ble designet satte vi alle premisser for hva vi ønsket å ha med i en båt. Ut fra det ble størrelsen bestemt, og det ble altså 42 fot, sier Siep Keizer til Båtliv.

Solvang trekker fram at selv om båten har design som en Riva, så har den bokomfort som en Bavaria.

– Kunder som forhåndsbestiller har gjerne vurdert denne båten opp mot Chris Craft og Riva, forteller Solvang.

Legger vekt på kalesjen

Båten kan leveres med bensinmotor, men i Norge er det nok diesel som er mest aktuelt. Da kan det velges mellom dobbelinstallasjon med Volvo D4 300, eller 2xD6 400. Keizer forteller at båten også kan leveres med enkel-installasjon, da med Volvo Penta D6 400.

Når vi snakker med Keizer og Solvang på båtmessen i Düsseldorf trekker de spesielt fram kalesjeløsningen. Keizer forteller at dette er noe de har tenkt mye på for å finne den beste og mest brukervennlige funksjonen.

– Dette er jo en båt med mye uteplass, men det vil alltid være dager med regn. Da er det greit at man får kalesjen raskt opp, sier han. Kalesjen dekker halvparten av cockpiten, og tar da alle sitteplasser. Og om man ønsker tar man resten som inkluderer solsenga med den andre halvparten. Hoveddelen av kalesjen ligger i vindskjermen, og skal med noen enkle håndgrep settes opp.

– Så man setter den opp på et minutt, kanskje?

– Enda raskere, sier Keizer med et smil.

– Dårlig kalesjeløsning ødelegger gjerne båtturen. Man bare vet at man skal sette den på når man er ferdig med turen. Sånn skal det ikke bli i denne båten, sier Solvang.

– 25 båter neste år

– Hva tror du er en typisk kjøper for denne båten, Solvang?

– Det blir spennende å se, men tror det blir kunder som foretrekker godt design, og kanskje vil ha en båt som ser litt annerledes ut, men som også vil ha komfort om de bruker den en helg eller en uke, sier Solvang.

– Og hvor stor produksjon venter dere?

– Vi har solgt fire, og seks andre interesserte. Jeg tror at vi neste år kan selge 25 båter. Vi har gode forhandlere i flere europeiske land, inkludert i Norge, der vi har Solvang, sier Keizer. Han forteller at de også vil prøve å få båten inn på det amerikanske markedet.

I båten er det i tillegg til bokomfort lagt vekt på det sosiale i cockpiten.

– Her er det fin sitteplass for fem-seks personer, og man sitter også sosialt når man kjører båten, sier Keizer. I cockpiten er det også en stor bysse, og akter er det en stor solseng med en ryggstøtte som kan flyttes akter slik at det føles som man ikke ligger utenfor cockpiten.

Keizer sier at det er lagt stor vekt på det sosiale, alle har kontakt og føreren skal ikke sitte alene.

– Det er fin plass til fem-seks personer som sitter i cockpiten under kjøreturen. Og båten er jo bare 42 fot, sier han.