Sommertokt 2019

–Morsommere med båt enn hytte

I Risør treffer vi båtentusiasten Henrik Jacobsen på tur med sin nyoppussede Princess V58.

Publisert Sist oppdatert

Risør

Den store og stilige båten ligger inne i Risør havn, der Redningsskøyta vanligvis ligger. Båten ser ganske ny ut med rødt foliert skrog, men den er kjøpt brukt i Bergen, og er fra 2004. Jacobsen er på tur med kone, to små barn og skipshund.

Han er en erfaren båtmann som har gått gradene fra Scand Balitc 29 via Sunseeker Superhawk 48 og Sealine F 450 til det som akkurat nå er ddrømmebåten.

–Jeg har likt å kjøre båt fra jeg var barn. Å sitte på en hytte er jo gørrkjedelig, sier Henriksen, som har hjemmehavn i Bamble, og driver et bilfirma i Porsgrunn når han ikke er på sjøen.

Havneplass

Jacobsen synes båtfolk er verdens hyggeligste folk, med noen få unntak. Det er ikke alltid like lett å finne havneplass med en 58-foter. Han kom inn til Risør noen timer før Båtlivs reportasjebåt, og brukte en halv time på å finne plass. I gjestehavnen var det få som ønsket å få en 58-foter på utsiden av seg, men havnevertene i Risør bød gjestfritt på den ledige plassen inne i havnen.

–Er du nervøs når du skal legge til med den store båten?

–Nei, med to maskiner, thrustere og joystick er båten grei å manøvrere. Kunsten er å ikke bli stressa, sier Jacobsen.  Han legger til at det er et problem at båsene i mange gjestehavner er for små for den 58-fot lange båten. Med stadig flere store båter her i landet, mener Jacobsen at havneanleggene må dimensjoneres til å ta i mot større båter.

Storbåteieren og Småbarnsfaren mener at Princessen er ideell for småbarn, i motsetning til flybridgebåten han hadde før. Princess V58 er utstyrt med to MAN-maskiner som yter 800 hestekrefter, og båten rommer tre kabiner og to bad. Familien tar det med ro, og har lagt opp til korte etapper i sommer. Etter et par-tre dager i Risør går ferden videre til Arendal, er planen.

Jacobsen vil helst ikke snakke om drivstofforbruket, men kjører korte turer, og liker seg best i marsjfart rundt 1900-2000 omdreinger. Da gjør båten23 knop, livet er komfortabelt ombord og forbruket er på det laveste.

Henrik Jacobsen i Princess V58