Kompakt radarantenne

VINGEDESIGN: Den nye radaren fra Raymarine har et oppsiktsvekkende design, inspirert av flyvinger.

Flyvinge-radar fra Raymarine

Nylig lanserte Raymarine en ny Solid-State CHIRP pulskompresjonsradar med betegnelsen Cyclone. Det flyvinge-inspirerte designet har vakt oppsikt, og 3-fots-versjonen gjør antennen aktuell også for mellomstore båter.

Under utstyrsmessen Metstrade i Amsterdam som avsluttes i dag, fikk radaren såkalt «Special Mention» i forbindelse med design-kåringen DAME Design Award.

Cyclone er en ny, åpen radar basert på såkalt Solid-State CHIRP-teknologi. De nye radarantennen er tilgjengelig i 3, 4 og 6 fots størrelse med to alternative utgangseffekter.

Iøynefallende

Raymarine legger ikke skjul på at det visuelle designet er en gjennomtenkt del av produktets egenskaper. Den åpne radarantennen har en lav profil på 13,2 tommer, noe som skal gjøre den enklere å plassere. Ifølge Raymarine skal 3-fots-antennen i serien være den letteste, åpne radaren på markedet med en vekt på 23 kg. Det kompakte designet bør gjøre den aktuell også for båter som tidligere har vært henvist til lukkede radarer av plasshensyn.

Ifølge en pressemelding fra Raymarine, skal Cyclone være konstruert for å tåle vind på over 100 knop. Med en rotasjonshastighet på 60 RPM skal 360 graders oversikt og nøyaktig sporing av opptil 100 ulike ARPA-mål i sanntid, også når båten går i høye hastigheter.

KOMPAKT: Radarantennen er lav, noe som gjør den enklere å plassere.

Enklere å tolke

Radaren har teknologi som kombinerer kortpulser for mål i nærheten med lange pulser for mål lenger borte, noe som skal gi et samlet radarbilde som er enklere å tolke enn bildene man får med eldre radarteknologi. Radaren har også et funksjon som produsenten kaller «fuglemodus» som kan identifisere flokker av sjøfugler over fiskestimer på lang avstand.

Cyclone er tilgjengelig med 55 watt magnetronytelse (tilsvarende 6 kW) og Cyclone Pro med 110 watt magnetronytelse (tilsvarende 12 kW). Begge effektvariantene tilbys i 3, 4 eller 6-fots versjoner.