Hole på skjæret

BÅTLIV I 2121: Hole på skjæret, som har overblikk, skråblikk, perspektivblikk og ubetydelig med grå stær, spår skarpsynt om fremtidens båtliv. (ILLUSTRASJONSFOTO: FOILER).
BÅTLIV I 2121: Hole på skjæret, som har overblikk, skråblikk, perspektivblikk og ubetydelig med grå stær, spår skarpsynt om fremtidens båtliv. (ILLUSTRASJONSFOTO: FOILER).

Båtlivet om hundre år

Å være forutseende er en egenskap ikke alle er forunt å ha. I alle fall ikke når det gjelder å se hundre år frem i tid. Heldigvis faller det oss lett.

Publisert

Noen synes det er morsomt å se tilbake på båtlivet for hundre år siden. Da var det robåter og bomullsseil som gjaldt, men motorbåtene begynte så smått å komme. Dette betrakter vi nå med et smil om munnen.

Båtmagasinet 11 er nå tilgjengelig

Denne artikkelen er fra Båtmagasinet nummer 11/2021. Du kan lese hele bladet på nett eller i app. Er du abonnent har du tilgang til bladet på nettbrett/smarttelefon.

Se bladet og arkivet til andre utgivelser her.

Hvordan tror du folk i 2121 kommer til å se tilbake på 2021? Med et smil om munnen, selvsagt. Men for oss som har overblikk, skråblikk, perspektivblikk og ubetydelig med grå stær går det an å se for seg båtlivet om hundre år.

I 2021 trodde man at elbåtene var på full fart inn, men ikke lenge etter kom Stråle Solbakkens solforbrenningsmotor. I det 21. århundre hadde man lenge forsøkt å utnytte solenergien, men det ble ikke særlig mer futt i det enn til hårføner og elektriske tannbørster. Den nye motoren kom da Stråle greide å revolusjonere solovnen.

Solforbrenningsmotoren er enerådende i 2121. Og alle båtene er selvfølgelig selvkjørende

Solforbrenningsmotoren er enerådende i 2121. Og alle båtene er selvfølgelig selvkjørende. Det er bare å gå ombord og åpne hvitvinen. Så kan du trykke på TTP-knappen (to the point) - og fire-fem timer senere er du i Kragerø, der havnens AF-system (automatisk fortøyning) fører båten inn i en ledig bås.

Grunnstøtinger? Ha, ha - selv det minste skjær er plottet inn og TTP fører båten utenom. På strekninger der små avvik kan få store konsekvenser, som Rakkebåene, er det lagt ned elektronisk skinnegang i to felt på bunnen, noe båtens sonarsystem automatisk søker opp. Det ble som man i 2021 kjørte trikk eller tog.

Også mer trivielle problemer som groing er historisk om hundre år. Først var det grofisken som tok seg av problemet. De oppholdt seg i et miniakvarium på hekken og stakk ut og spiste skjell når de var sultne. Deretter kom de store havbørstene som båteierne kunne tilkalle via fingeravtrykk på TTP-panelet.

Og det enda mer trivielle, tømming av toalettanken? De kommer automatisk opp på dekk når de er fulle og blir hentet av en drone. Teknikken i 2121 er fantastisk.

Bare synd ingen av oss får oppleve det. Annet enn i forutseende artikler i Båtmagasinet.