Det nye båtlivet og kajakk

Antallet kanoer og kajakker er doblet siden 2011, viser den siste Båtlivsundersøkelsen. Det fleste er kajakker. I Norge er padleinteressen økende.

Publisert Sist oppdatert
Epic V5 koster 16.990 kroner inklusive wingåre i karbon, padlevest og leg leash.

Båtliv har vært i Sandvika i Bærum og snakket med kajakkekspert Magnus Hamar i Bull Ski & Kajakk. 

En bestselger i år er Epic V5, som er en type kajakk som kalles surfski. Den er produsert i plast, er stabil og raskere enn en havkajakk.

–  Surfski har tatt av i Norge de siste årene. Poenget med disse  er at de er åpne og du sitter ikke inne i kajakken. De vil aldri fylle seg med vann, sier Magnus Hamar.

Padleren Magnus Hamar mener at denne kajakken også egner seg godt til å ha med på båt. Enten Epic V5 eller storebroren Epic V7, som er litt lenger og smalere. 

Dette er kajakken nybegynnere bør kjøpe, skriver Bull Ski & Kajakk på sin webside. De mener også at denne kajakken gir mer padleglede enn en havkajakk i plast.

– Kajakken tåler godt sjø. Det gjelder bare å spenne fast en surfestropp til benet slik at kajakken ikke stikker av gårde om du går rundt. 

Les også tidligere publiserte artikler i Båtilv: Padleled i Vestfold og Ser du kajakken? 

 

Båtlivsundersøkelsen og kajakk

Faktaramme

Båtlivsundersøkelsen for fritidsbåter i Norge gjøres på oppdrag fra Kongelig Norsk Båtforbund (KNBF). Forrige gang undersøkelsen ble gjennomført, var i 2011. 

Båtlivsundersøkelsen viser at det er mer enn 900 000 båter i Norge i 2017.

17,9 prosent eller mer enn 161.000 båter er i kategorien kano og kajakk. De fleste er kajakker. I 2011 var bestanden av 10,7 prosent av den totale båtparken. Det gir en økning på 7,2 prosentpoeng fra 2011 til 2017 og mer enn en dobling av antallet.

 

Båtlivsundersøkelsen forventer fortsatt økende trend i deltakelse i fritidsaktiviteter knyttet til sjø, vann og båtliv.