NØDENS HJELP: Heldigvis trenger de færreste hjelp av siste instans.

Dette frykter båtfolket mest

Båtlivet er vakkert, først og fremst, men ikke helt uten farer. Her er oversikten over hva vi frykter mest på sjøen, og spesielt to ting er mer skremmende enn for seks år siden.

Publisert Sist oppdatert

For seks år siden ble det gjennomført en omfattende undersøkelse som omfatter båtfolket, og kartlegger båtbruken i Norge. Også kalt båtlivundersøkelsen. Nå er en ny undersøkelse gjort, og 1452 båteiere har svart på hva de frykter mest.

Da undersøkelsen ble gjort i 2011 var flest redde for å falle over bord. Dette er også noe 39 prosent av båtfolket fortsatt frykter. Men mest av alt er vi blitt redde for grunnstøtning og motorhavari. Nesten halvparten frykter at båten skal kjøre på grunn, og har fått en betydelig økning fra 29 til 47 prosent. Men nesten tilsvarende, altså 42 prosent, er redde for at motoren skal havarere. Denne frykten har økt betydelig siden forrige undersøkelse, da andelen var 26,5 prosent.

LES OGSÅ: Slik blir du ship-shape før avreise

Egenopplevelser

Båtfolket har også stor respekt for været, og 35 prosent, altså en av tre, frykter å komme ut for dårlig vær. Et nytt punkt som er kommet på årets undersøkelse, er å falle i sjøen ved i land- eller ombordstigning fra kai eller brygge. Dette er ikke et ubetydelig punkt, da det er her mange drukningsulykker som omfatter båtlivet skjer. Men her er det bare en av fem som frykter dette.

LES OGSÅ: Flest drukner fra land

I undersøkelsen er det også spurt om hvilke av disse farene de har opplevd. Her svarer en av fire at de har kommet ut for dårlig vær, men her er det også noe færre sammenlignet med tallene fra 2011. Så mange en av seks har opplevd motorhavari, en økning fra en av fem fra forrige undersøkelse. En av ti forteller at de har opplevd kollisjon med annen båt.

Får hjelp fra andre

Ved behov for hjelp forteller flest at de har kontaktet og fått hjelp fra andre båter. En noe mindre andel har kontaktet Redningsselskapets redningsskøyte direkte, eller benyttet seg av Redningsselskapets nødummer.

LES OGSÅ: – Ring 120 hvis du er i nød, og spar penger

HVA BÅTFOLKET FRYKTER MEST: Blå tall er fra 2011, røde for 2017.

I undersøkelsen er de også blitt spurt om hva de anser for å være deres primære hjelpemiddel for å få bistand ved behov på sjøen. Her svarer nesten halvparten at de vil kontakte politi, brannvesen eller AMK. En av fem sier de vil benytte seg av Redningsselskapet.