Derfor velger vi båtlivet

NATUREN VIKTIG: Når nordmenn nyter båtlivet kommer naturopplevelsen på en førsteplass, og fart og spenning langt lenger ned på listen.
NATUREN VIKTIG: Når nordmenn nyter båtlivet kommer naturopplevelsen på en førsteplass, og fart og spenning langt lenger ned på listen.

Gjestehavnen er blitt minst viktig

1452 båteiere har svart på hva de setter mest pris på med å eie en båt.

Publisert Sist oppdatert

For seks år siden ble det gjennomført en omfattende undersøkelse som omfatter båtfolket, og kartlegger båtbruken i Norge. Også kalt båtlivundersøkelsen. Nå er en ny undersøkelse gjort, og 1452 båteiere har svart på hva som betyr mest for oss med båtlivet.

Frihet

Selve naturopplevelsen med å ha båt scorer aller mest. Så mange som 84,6 prosent svarer at det er viktig med båtlivet. Samtidig er det en nedgang fra forrige båtlivundersøkelse i 2011, med tre prosent. Årsaken til denne nedgangen er trolig at fritidsfiske er blitt et alternativ fra den nye undersøkelsen, og var ikke inkludert i 2011. Halvparten av båteierne forteller at fritidsfiske er viktig når de ferdes i båt. Etter naturopplevelsen kommer frihetsfølelsen, og det at man får fred og ro tett på, noe som også samsvarer godt med selve frihetsfølelsen. En stor del av denne andelen søker seg trolig til naturhavner. Alle tips til havner og farvann fra bladet kan leses gratis av abonnenter.

Sosialt

Etter naturopplevelsen med fred og ro rangeres det som for mange kan være rake motsetningen, det sosiale med båtlivet.

Halvparten svarer også at de liker å bruke båten til å besøke unike steder. Fart og spenning er også noe alle har hatt mulighet til å svare på som et alternativ, men her er det knapt nok en av fire som svarer at det er viktig.

LES OGSÅ: Den nye politibåten kjører de færreste i fra

Lavest scorer viktigheten av at det er god service i gjestehavn og hjemmehavn, noe som også gjenspeiler at nordmenn ønsker seg ut i naturen. Men årets undersøkelse viser at service i gjestehavn og hjemmehavn er betydelig mindre enn tidligere, med en halvering for hjemmehavn, der bare 18,7 prosent sier at dette er viktig, mot 35,2 prosent i fjor. For service i gjestehavn er det en nedgang fra 37,3 prosent til 22,2 prosent.

LES OGSÅ: Huskeliste til årets båttur