Båtboomen trolig over for denne gang:

NY BÅT: Går salget ned 10 eller 50 prosent i år. Det er det ingen som vet ennå, men 2023 blir neppe noe gullår for forhandlerne.

Knallsommer kan likevel gi en god høst

Etter et par gyldne år noterer stadig større deler av båtbransjen at nordmenns kjøpelyst er kraftig redusert.

Publisert Sist oppdatert

Storaktøren Bådsentergruppen, med seks avdelinger i det sørlige Norge har ifølge Dagens Næringsliv notert en nedgang i salget på hele 40 prosent.

Dette samsvarer med meldinger fra andre forhandlere om at pilene nå peker nedover, samt tall fra finn.no om flere båter til salgs og færre «ønskes kjøpt»-annonser.

Men tallene varierer fra region til region. Noen forhandlere opplever langt mindre dramatiske tall. De mener forskjellene like mye skyldes geografi og lokale bruksmønstre som økonomiske bekymringer.

Les også: Aaby Marine satser med nye Aquador-modeller og håper knallsommeren vil gi solid høstsalg

Det store båtsalget under pandemien uansett en solid del av årsaken til at markedet generelt går tilbake. I ettertid har dessuten drivstoffet blitt dyrere, kronen er sterkt svekket mot dollar og euro og rentene skal trolig opp enda noen hakk når Norges Bank prøver å stagge inflasjonen.

Statistisk sentralbyrå bekrefter at varekonsumet har falt kraftig, så nedgangen kom slett ikke overraskende på Jon Terje Engesland Andersen, daglig leder Bådsentergruppen. Han er nå glad for at årets båter ble hentet hjem inn da euroen var langt gunstigere priset.

– Vi kjøpte heldigvis inn alt før årsskiftet da euroen sto i 10,20. Så får vi bare se hvor det ender nå som høysesongen er i full gang. Akkurat nå ligger vi nok rundt 40 prosent ned fra 2022. Men det er ikke sikkert det blir så galt. Det kan bli 30 prosent. Men det kan også bli 50 prosent ned. Det får vi svar på den neste månedene eller så, sier han til Dagens Næringsliv.

Se Båtmagasinets intervju med Bådsentergruppen i vår siste web-sending.