Vil lempe på vestpåbudet

Landsmøtet til Frp har vedtatt å gjøre båtlivet enklere og mer tilgjengelig.

Publisert Sist oppdatert

BÅTLIV: Fremskrittspartiet hadde landsmøte i helgen, og har gitt Fremskrittspartiets stortingsgruppe nye oppgaver. Da Båtliv sjekket de partiprogrammene før Stortingsvalget i fjor viste det seg at kun Frp hadde inkludert politikk som angår fritidsbåtbruk. Nå har partiet diskutert båtpolitikk på landsmøtet.

LES OGSÅ: Slik blir båtpolitikken med dagens regjering

Lavere aldersgrense

Stortingsgruppen til Fremskrittspartiet er nå bedt om å tillate ungdom over 14 år å kjøre småbåt etter å ha avlagt båtførerprøven. Lavere aldersgrense for å ta båtførerprøven er også noe Redningsselskapet ønsker. Redningsselskapet trekker fram at det paradoksalt nok er lov til å ta båtførerprøven når de er 14 år, men at de ikke kan kjøre lovlig før de har fylt 16 år. Redningsselskapet ønsker at det i tillegg innføres en praktisk del av båtførerprøven.

LES OGSÅ: Vestpåbudet kommet for å bli

Vestpåbudet

I tillegg vil landsmøtet at påbudet om redningsvest unntas for saktegående fritidsbåter. Da Båtliv spurte de politiske partiene i forkant av Stortingsvalget svarte både Høyre og Fremskrittspartiet at de ønsker endringer i vestpåbudet. Fremskrittspartiet sa da at de ønsker å fjerne vestpåbudet helt, men har i landsmøtet moderert seg til fritak for saktegående fritidsbåter. Høyre signaliserte før valget at de ønsker et vestpåbud differensiert etter båtens fart.

– Fremskrittspartiet ønsker å fjerne hele påbudet om redningsvest for alle båter, og med dette har vi en start. Det er både urimelig og tullete at påbudet skal være det samme, enten båten har maksfart på fem-ti knop mot en som går i 50 knop, sier Bård Hoksrud (Frp) til Båtliv.

I den store båtlivsundersøkelsen som ble gjort i 2017, og som nylig er publisert, svarer bortimot ni av ti  at de alltid har på seg flyteplagg om bord.

LES OGSÅ: Slik reagerte politiet på de første vestsynderne

Mikroplast

Fremskrittspartiet har også vedtatt to andre punkter som til en viss grad angår båtfolket. Med stadig mer plastforurensning i havet, og mikroplasten som den største trusselen, har landsmøtet vedtatt å utrede et forbud mot mikriplast som ikke er helt nødvendig. I tillegg ber landsmøtet stortingsgruppen om å sette ned et utvalg slik at Kystvakten på Sortland og 337-skvadronen på Bardufoss raskere får nye helikoptre.

I forkant av landsmøtet gikk Frps finanspolitiske talsmann Helge André Njåstad ut og sa at det er sendt innspill til regjeringen om å fjerne veisbrukavgiften på bensin som brukes til båt.

or ofte benytter alle om bord godkjent flyteplagg? Båttype.
or ofte benytter alle om bord godkjent flyteplagg? Båttype.

Denne artikkelen er krysspublisert på SEILmagasinet av Båtliv.

Powered by Labrador CMS