GRATULERTE: Fungerende sjøfartsdirektør Alf Tore Sørheim gratulerer Anita Strauman med å få utstedt båtførerbevis nummer 500.000, her sammen med fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss.

Halv million har tatt båtførerprøven  - Anita fikk utstedt nummer 500 000

Anita Strauman (35) fra Trondheim ble person nummer 500.000 i det norske båtførerregisteret. Båtførerbevis er et av flere tiltak som bedrer sikkerheten på sjøen.

Publisert Sist oppdatert

– Det skjer for mange ulykker med fritidsbåter. Kunnskap er viktig for å ferdes trygt til sjøs, både for den som fører båten og de som sitter på. Det er kjempebra at en halv million nordmenn nå har tatt båtførerprøven, og ikke minst at flere kvinner også gjør det, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss.

 Sammen med fungerende sjøfartsdirektør Alf Tore Sørheim, fikk ministeren æren av å dele ut båtførerbevis nummer 500.000 til Anita Strauman.

Godt vant med båtlivet

GRATULERER:

– Jeg har vokst opp ved sjøen i Mosvika innerst i Trondheimsfjorden og er godt vant med båtliv. Frem til nå har det vært andre som har kjørt båt når vi har vært på sjøen, men så tenkte jeg at det burde jeg også kunne. Det er jo en fordel for sikkerheten å ha beviset enten en er flere i båten, eller om jeg vil ha meg en tur på egenhånd, sier Anita Strauman, som nylig ble eier av sitt båtførerbevis. Det er Sjøfartsdirektoratet som i dag publiserer en pressemeldling om "elev" nummer 500 000.

35 prosent kvinner

Båtførerbevis ble innført som en obligatorisk ordning, på visse vilkår, i 2010. Er du født 01.01.1980 eller senere, og skal føre båt med mer enn 25 hk eller over 8 meter lengde, trenger du båtførerbevis. Med båtførerbevis kan en føre fritidsbåt med opptil 15 meters lengde.

– Ser vi på snittet for de som tar prøven så er det nå 35 prosent av kandidatene som er kvinner. Dette er et tall som har økt kraftig frem til for et par år siden, men ser nå ut til å ha stabilisert seg. Rundt 15 prosent av de som stiller til prøven stryker, sier administrerende direktør Bernt Nilsen i Norsk Test AS.