Satser på salg av luksusbåter

Båtsalget har skutt fart i sommervarmen, og Oda Lotte Heitmann satser på luksusmarkedet med nye Prestige 460.

Publisert Sist oppdatert

Franske Jeanneau har tatt verden med storm med luksusbåtmerket Prestige. I Norge har salget hittil vært beskjedent, men etter en drømmesommer satser Oda Lotte Heitmann i Heitmann Marin stort med hele 11 Jeanneau-båter på utstillingen Båter i sjøen på Aker Brygge denne helgen.

–Det får bære eller briste. Selger jeg ikke båter nå kan jeg like gjerne skifte jobb til renholdsarbeider, sier Heitmann på toppen av flybridgen på luksusbåten til åtte millioner kroner.

Oddsene er gode for at hun fortsetter å selge båter. I sommer har de solgt båter hver dag, forteller hun, og utfordringen nå er å få nok nye modeller til å fylle etterspørselen. Hun er ikke alene i bransjen om å oppleve gode tider.

Les også: Gir gass med motorbåter (for abonnenter)

– Båtsalget i sommer har vært uten sidestykke. Sesongen kom litt sent i gang etter en lang vinter, men tok seg til gjengjeld veldig opp så fort båtene begynte å komme på vannet. Flere forhandlere har gitt uttrykk for at de ikke hadde kapasitet til en eneste bestilling til, forteller daglig leder i bransjeforbundet Norboat, Leif Bergaas.

God kjøpelyst

Framtidsutsiktene for båtmarkedet lover også godt. Ifølge Båtlivsundersøkelsen 2018, utført av Opinion før den gode sommeren, planlegger 50 000 nordmenn å kjøpe båt de neste fem årene.

Aldri før har det vært utstilt så mange båter under messen på Aker Brygge, og det gjør Båter i sjøen til Skandinavias største flytende båtmesse målt i antall båter, hevder Norboat.

– Det kommer Norges- og verdensnyheter, 34 seilbåter og godt med publikum. Salget har ikke avtatt helt ennå og vi forventer at det holder seg en stund til utover høsten, sier Bergaas om forventningene til messen.

Les også: Spennende nyheter til Båter i sjøen

Den fartsgale vil kanskje fristes av 77 knop i en Goldfish 28 Bullet, mens havkrysseren nok trekkes mot messens største båt, en Flemming 58. I tillegg vil det være nærmere 40 seilbåter på messen.

Les også: Disse seilbåtene kommer til Båter i sjøen

Snart én million fritidsbåter

Båtlivsundersøkelsen viser at det i fjor befant seg nesten én million fritidsbåter i Norge, når også kanoer og kajakker medregnes. Finværet ga også effekter for bruktbåtsalget. Antall søk etter båt på Finn.no økte med fem millioner i løpet av sesongen. Markedsplassen melder at antall salg også økte betraktelig. Etter den triste sommeren i 2017 skulle en tro at folk hadde bestilt Sydenferie i år. Slik ble det altså ikke.

Les også: Nær én million fritidsbåter i Norge (for abonnenter)

– Langtidseffektene etter den grå sommeren i fjor har uteblitt. I sommer har folk kjøpt båter som aldri før, sier Bergaas.