Rentehevingen

KRONEN: Den norske kronene styrkes litt etter rentehevingen i går, og båtimporten blir billigere.
KRONEN: Den norske kronene styrkes litt etter rentehevingen i går, og båtimporten blir billigere.

Gladnyhet for båtimportørene

Kronen har styrket seg litt etter denne ukas renteheving fra Norges Bank. Det er en gladnyhet for alle som vil kjøpe importerte båter.

Norges Bank setter opp styringsrenten fra null til 0,25 prosent – Normaliseringen av økonomien tilsier at det nå er riktig å starte en gradvis normalisering av styringsrenten, sa sentralbanksjef Øystein Olsen i forbindelse med gårsdagens renteheving, hvor han signaliserte ytterlige en heving i løpet av året.

Rentehevingen er sunnhetstegn for norsk økonomi, men det er også en gladmelding til båtfolket. De fleste båtene som selges i Norge er importerte, og styrket krone betyr bedre bytteforhold til utlandet.

De fleste båtene i Norge importeres fra Europa. Euroen er nå ned 20 prosent fra toppen da pandemien rammet landet i mars i fjor. Det siste året er kursen ned ti prosent, og den siste måneden tre prosent. Eurokursen er nå ti kroner, mens dollarkursen er 8,6 kroner, en nedgang på 12 prosent fra mars i fjor.

Vi skrev i går at båtene nå blir dyrere. Råvarepriser og transportkostnader går opp, mens valutaen for tiden altså går i riktig retning for båtimportørene.