VEKST: Salget vokser, og mest øker vannscootere.
VEKST: Salget vokser, og mest øker vannscootere.

– Småbåtfesten fortsetter

Etter en salgsvekst på 15 prosent i fjor er det fortsatt optimisme i norsk båtbransje. Vannscootersalget får mye av æren.

Publisert Sist oppdatert

Daglig leder Leif Bergaas i bransjeorganisasjonen Norboat tror på nok et godt år for båtbransjen. Med seg har han Anders Topland som er daglig leder på Grimstad Bådsenter. Han mener at godværet som kom med juni gjør at salget av fritidsbåter antas å bli svært bra også i år.

– Nå som sommerværet omsider har slått til så koker det skikkelig. Varmen og solen på Sørlandet har utvilsomt en direkte salgsutløsende effekt. Her og nå ligger vi likt med fjoråret, sier Topland.

Vinnerne i fjor var først og fremst  motorbåter med størrelsen fire til åtte meter. Innenfor denne størrelsen blir det typisk med  bowridere, skjærgårdsjeeper og daycruisere.

– Også i år er det dette segmentet som er den store driveren, sier Leif Bergaas. Han trekker også fram at konsekvensene av HK-avgiften som forsvant og enklere regelverk for vannscootere som en årsak til oppgangen.

– Dette førte til et rekordår for vannscootersalget, og i år ligger det an til at salgstallet fortsetter å holde seg høyt. Dette vil føre til en enorm tilførsel av vannscootere langs kysten også i år, sier Bergaaas. Han forteller at  vannscootersalget doblet seg i 2015.

– En vannscooter er i prinsippet en motor med et sete på, og hk-avgiften utgjorde derfor en forholdsmessig stor del av prisen. I tillegg har vi fått en lemping på reglene, både nasjonalt og regionalt, for vannscooterbruk. Sett samlet har disse to forholdene økt både interessen og salget, sier Leif Bergaas.

Basert på fjorårets tall og erfaringer ser forhandlere i Norge at salget på ingen måte peker nedover. NHO kom nylig ut med en undersøkelse som fastslår at seks av ti nordmenn ønsker å feriere i eget land. Undersøkelsen viser også at friluftslivet står sentralt i ferien hos hele sju av ti nordmenn.

– Sammen med det gode været ser forhandlerne at båtlivet er noe som frister nordmenn, sier Bergaas, og spår en fortsatt fremgang av salget av småbåter.

Powered by Labrador CMS