Båtbransjen 2019

Norges mest lønnsomme båtbygger

Øien Båt i Sogn og Fjordane bygger enkle båter og oppdaterer sjelden utvalget med nye modeller.

Publisert Sist oppdatert

At det enkle ofte er det beste, kan Øien Båt tjene som eksempel på. Bestselgeren 530 ble lansert for første gang i 1990, og siden har det kun vært gjort små endringer. I dag er 530 og 620 de mest solgte modellene til båtprodusenten på Nordvestlandet, og kunden kan velge mellom senterkonsoll eller styrehus.

I tillegg produserer Øien robåten 460-1 og skjærgårdsjeepen Øien 16. I fjor ble det bygget hele 550 båter på Stårheim. Med kun 12 mann i sving blir det penger av slikt. Vestlandsbedriften oppnådde i fjor et driftsresultat på 5,5 millioner kroner av en omsetning på 25,4 millioner, hvilket gir en margin på imponerende 21,7 prosent.

Flotte båter

–Ja, haha det bygges så mange flotte båter, men det er ikke noe jeg har tenkt å styre med, sier Arild Øien når Båtliv ringer. Han forteller at Øien bygger enkle båter i det lave prissjiktet. Den gode lønnsomheten forklarer han med god flyt i hele prosessen fra innkjøp til transport, og svært få reklamasjoner.

Den siste tiden har større produsenter som Sting og Hobby Boats tatt opp konkurransen i segmentet for enkle båter for hobbyfiske, men Øien merker ikke særlig til konkurransen. Han sier at markedet er i vekst, men at han ikke har noen planer om å øke produksjonen.

–Vi har det bra, og jeg er veldig fornøyd med å bo hjemme og bygge båt på hjemstedet, sier Norges mest lønnsomme båtbygger.

Se oversikt over 60 norske båtforhandlere her (for abonnenter)

Eksport har han ingen planer om, men det norske forhandlernettet er i år blitt utvidet med Hovland Båt og Grimstad Bådsenter på Sørlandet, og fra før av selges mange av båtene gjennom Båt Berge i Bergen, Ferd i Ålesund og Døskeland Marine i Sunnfjord. Arild Øien er svært fornøyd med de gode forhandlerne som selger båtene hans.

Oversikt

Båtliv har laget en liste over økonomien til 20 båtprodusenter i Norge. Du kan klikke fanene over tabellen for å sortere på sted, omsetning, resultat, eiendeler, fylke og landsdel.

Se oversikt over økonomien blant 20 norske båtbyggere her:

Savner du forhandlere på listen, eller har andre tips? Send oss tips på tips@batliv.no