Økonomi i båtbransjen

GJENVINNING: Cipax bygger båter i Innlandet og satser nå på gjenvinning.
GJENVINNING: Cipax bygger båter i Innlandet og satser nå på gjenvinning.

Stor interesse for små båter med el-drift

Norges klart største båtprodusent, målt i antall båter, satser på el-drift og gjenvinning.

Publisert

På Bjørkelangen i Innlandet renner det ut rykende ferske Pioner-båter fra produksjonsovnene til Cipax. I fjor omsatte mykplastprodusenten for 91 millioner kroner og landet et resultat på 3,6 millioner kroner. Det betød en liten nedgang i omsetning og resultat fra året før, men i år skyter salget i været. Nå satser bedriften mer miljøvennlig.

Er dere fornøyde med fjorårets resultat og omsetning?

–Nei, vi var ikke fornøyde i 2019. Båtomsetningen var uendret fra 2018 og vår ambisjon var høyere enn det, sier daglig leder Dag Eirik R. Thomassen i Cipax.

Hvordan blir 2020 sammenlignet med 2019, er det vekst i omsetning, er det bedring av driftsresultat?

–2020 blir langt bedre enn 2019. Vi ser en betydelig vekst i både omsetning og driftsresultat.

Hvilke modeller solgte dere mest av i fjor? Hvilke selger dere mest av i år?

–I 2019 solgte vi mest av Pioner 14 Aktive og i 2020 selger vi fremdeles bra av Pioner 14 Active, men den nye Pioner 15 Allround har allerede i 2020 rukket å ta plassen som bestselger i vårt sortiment.

Hvordan forventer dere at salget vil være i 2021, og hvilke båttyper og modeller forventer dere at vil selge bra neste år?

–Vi forventer at 2021 fortsetter i den gode trenden vi er i. Pioner 14 Active, Pioner 15 Allround og Pioner Multi kommer til å være viktige også i 2021. Vår nye modell for 2021, Pioner 16 Explorer, ser allerede ut til å bli tatt godt imot når den blir tilgjengelig i løpet av våren. Interessen for de små og enklere båtene med el-drift forventes å øke i 2021, og årene som kommer og dette ser vi på som et spennende marked.

Klarer dere å opprettholde full produksjon i disse koronatider? Får dere delene og servicen dere trenger fra leverandørene?

–Vi kjører full båtproduksjon som før, men vi har noen små utfordringer fra noen underleverandører uten at det har skapt nevneverdige problemer for oss.

Hvilke trender generelt ser dere i båtmarkedet nå?

–Kundene vil ha forutsigbarhet og er opptatt av selve opplevelsen båtlivet gir. Bærekraftige produkter og miljø er langt viktigere og en stadig tydeligere faktor i mange båtbrukeres valg av båt.

Andre tips?

–Cipax AS/Pioner har sammen med noen få andre aktører innenfor plastbransjen startet er resirkuleringsselskap der vi skal legge til rette for gjenvinning av alle de produktene vi produserer og selger. Selskapet er endelig i drift og vi forventer å kunne se første runde med resirkulert material i løpet av våren. Målet for 2021 er å resirkulere 150-200 tonn polyetylen, men ambisjonen er langt høyere enn dette på sikt. Selskapet heter Nordic Plastic Recycling (NPR) der Cipax AS (Pioner) er en av hovedaksjonærene og bidrar naturlig nok også i den operative driften av selskapet.