BRENNENDE BÅT PÅ SLEP: Bare minutter etter at en Rodman 44 tok til å brenne i Rosendal gjestehavn i natt, sørget Ståle Daae Børnes (innfelt) for å få den slept ut av havnen. Foto: Privat.

Forsto raskt at båtbrannen ikke kunne slukkes

Brann i plastbåt er alltid dramatisk, og sekundene teller. En Rodman 44 var fullstendig overtent etter få minutter i gjestehavnen i Rosendal i natt. Ståle Daae Børnes, til daglig sjef i Bergen Marinesenter, var selv i havnen og gjorde en resolutt innsats for å få den brennende båten ut av båsen.

Publisert Sist oppdatert

Det var stor dramatikk i gjestehavnen i Rosendal da en familie på seks oppdaget brann i båten sin. Ståle Børnes i Bergen Marinesenter hadde selv lagt seg til å sove i sin båt da han hørte hyl og skrik fra brygga.

Svart røyk fra motorrommet

HEROISK INNSATS: Politiet sier det ble gjort en heroisk innsats av folk i havnen i natt.

-Da jeg så svart røyk komme ut av maskinrommet på den fortøyde båten forstå jeg raskt at denne brannen ikke kunne slukkes og at det var om å gjøre å få den ut av båsen så fort som mulig – og lengst mulig unna både folk og andre båter. Brannen kunne lett spredt seg til nabobåtene og røyk fra brennende plast er giftig og farlig å få i seg, sier han til Båtmagasinet. Hele gjestehavnen var i fare.

PÅSKETUR: Ståle Daae Børnes i Bergen Marinesenter var selv i Rosendal gjestehavn i natt i en Princess V 62, en båt som nå kommer for salg for 10 millioner kroner. Foto: Privat.

Kuttet trossene

Ståle fikk raskt tak i kniv og begynte sammen med andre som kom til å kutte trossene på denne Rodman 44. Med hjelp av en liten jolle fikk han slepet den brennende båten ut i sjøen og langt vekk fra nabobåter. Situasjonen var bare små sekunder fra å bli en katastrofe i gjestehavnen.

-Heroisk innsats

-Det ble gjort en heroisk innsats, sa operasjonsleder Knut Dahl-Michelsen i Vest politidistrikt til Bergens Tidende. I skrivende stund er brannårsaken ikke kjent, men Ståle Børnes, som både har vært maskinsjef på fregatt og tidligere havarivernsjef i Sjøforsvaret, sier til Båtmagasinet en slik hendelse er en tankevekker, du har bare sekunder til rådighet når en båt plastbåt begynner å brenne.

Sjekk brannvarslere

-Du kan ikke være forsiktig nok i båt. Pass for all del på at du både har montert riktig brannslukningsutstyr og at båten har brannvarslerne virker, sier Ståle. Han føler med familien som har sett sin båt gå opp i røyk, men som til alt hell selv er kommet uskadet fra den dramatiske hendelsen.