Politiba_ten_2962_13690
Vestpåbudet får liten betydning uten mer politi, mener Gjensidige

Politikontroller på sjøen halvert

I fjor ble det gjennomført 6000 kontroller av fritidsbåter. Det er en halvering fra tidligere år.

Publisert Sist oppdatert

Haugesund

En rekke politidistrikter langs kysten mangler båter til å gjennomføre kontroller på sjøen. I fjor gikk antall kontroller kraftig ned, stikk i strid med anbefalingene i Rapport om sikkerhet ved bruk av fritidsbåt, som ligger til grunn for det nåværende vestpåbudet.

Ifølge politiinspektør Ole Petter Parnemann ble det i fjor gjennomført 6000 politikkontroller langs kysten. Tidligere år er det blitt gjennomført fra 12.000 til 15.000 kontroller. I rapporten om sikkerhet fra Sjøfartsdirektoratet ble det anbefalt å øke antallet kontroller til 60.000 i året ved innføring av vestpåbud for å håndheve lovverket. Realiteten er altså at antallet kontroller ligger på en tiendedel av målet.

 – Det er viktig å ha synlig politi på sjøen. Ikke bare for å drive med kontroller, men også for å drive forebyggende arbeid og redningsarbeid. Vi samarbeider godt med Redningsselskapet og Kystvakten, men det er en rekke oppgaver som kun politiet kan utføre. Dette dreier seg også om beredskap og sikring langs kysten, sier Parnemann til Båtliv.

Han forteller at politiet leter etter gode bruktbåtkjøp slik at flere distrikter kan få båt.

 Generalsekretær Endre Solvang i Kongelig Norsk Båtforbund (KNBF) ba på Fritidsbåtkonferansen stortingspolitikerne om å satse mer på sjøpolitiet. – Det er nesten ikke politibåter igjen langs kysten. KNBF ønsker å hjelpe politiet, sa Solvang på konferansen.