Til Svolvær for å spise tang og kråkeboller

De har reist fra Japan for å spise kråkeboller, hvalkjøtt og tang disket opp av svensktalende chilensk mesterkokk.

Publisert Sist oppdatert

Svolvær

Turistboomen i Lofoten trekker talenter fra mange land. Mesterkokken Leonardo fra Chile var ikke i tvil da han fikk tilbud om jobb i Svolvær eller Barcelona. Båtliv treffer Leonardo på hotellet Du Verden på brygga i Svolvær, der han driver Råbra Sushi og serverer for konferanser og selskaper.

Båtliv er i Lofoten for å teste båter. Les også: Gjennom strømsjø til Lofoten

Når vi treffer Leonardo er han i ferd med å skalpere kråkeboller. De runde bollene skjære over på midten, og så pirker Leonardo nennsomt ut gonadene. Kråkebollegonader regnes som utsøkt delikatesse blant kveldens gjester, en gruppe japanere som har bestilt 12-retters meny hos Leonardo.

Foruten kråkeboller består menyen av torsketunger, tørrfisk, hvalcarpaccio, stekt hval i terriakisaus, ceviche av steinbit, kimchi og trøffeltang. Kråkeboller og trøffeltang kan man plukke på lavvann i fjæra her i Lofoten. Verdens beste fisk – skreien - kommer frivillig til øyene for å gyte. Hele Lofoten er et enormt matfat av havets delikatesser.

– Jeg jobbet som kjøkkensjef på en italiensk restaurant i Stockholm, da jeg fikk tilbud om ny jobb i Barcelona og i Svolvær. Det ble Svolvær. Råvarene her er de beste i verden, sier Leonardo, som opprinnelig er fra Chile i Sør-Amerika.

Les også: Luksusbåtene møtes i Svolvær

West meet east

Sør-Amerikansk kjøkken er de siste årene blitt regnet som noe av det aller hotteste i verden, med spennende råvarer fra Amazonas og fra Stillehavet. Ceviche er fisk marinert i lime og chili og urter, og er en mye eldre tradisjon for tilbereding av fisk enn sushi.

Leonardo omtaler sin matfilosofi som west meet east in the north, og med det mener han at han henter elementer fra sør-amerikansk og europeisk kjøkken så vel som asiatisk når han lager mat av råvarer fra Lofoten.

Den siste tiden har det pågått en debatt i mediene om turistboomen til Lofoten. NRK har brakt reportasjer der det påstås at Lofoten nå mottar én million turister i året, basert på opplysninger fra turistmyndighetene. Fakta.no hevder at det dreier seg om ca en kvart million turister i året basert på tall fra blant andre Statistisk Sentralbyrå.

Vil du på båttur i Lofoten? Les vår reportasje med god tips: I midnattsolas betagende rike