Fransk båtbransje skriker etter folk

Båtbyggerne i Frankrike trenger mer enn 1000 nye arbeidere for å levere nok båter i nærmeste fremtid.

Publisert Sist oppdatert

Salon Nautic, Paris

På båtutstillingen i Paris i desember 2017 kunne man se plakater med stillingsutlysninger. Katamaranprodusenten Lagoon hadde hengt opp en plakat som annonserte etter mer enn 500 nye medarbeidere.

–Fransk båtbransje trenger umiddelbart mer enn 1000 nye arbeidere. Vi sliter med å få tak i så mange folk her i Frankrike, og ser nå til land i Øst-Europa for å fylle opp de ledige stillingene, sier Louis Noël Viviès i Rivacom, som arbeider med PR for den franske båtbransjen.

Charter

Økt etterspørsel i markedet, kombinert med stort behov for å erstatte ødelagte charterbåter i Karibia etter høstens kraftige orkaner, forklarer behovet for å bemanne opp i båtbransjen. Det er anslått at orkanene Irma og Maria ødela mer enn 60.000 båter i USA i høst, og deler av charterflåten i Karibia ble fullstendig knust.

Les også: Orkan ødela 63.000 båter

Katamaranmarkedet har vært i sterk vekst i flere år, og det er særlig produsentene av slik båter som nå har et skrikende behov for folk. Men også de tradisjonelle seilbåter og motorbåter er det nå så stor etterspørsel etter at kundene må finne seg i å stille seg i kø. Den norske Beneteau-importøren Giramar sliter nå med å få tak i båter for levering i 2018, og har solgt enkelte større modeller med levering i 2019.

Les også: Tror på dobling av seilbåtsalget

Fritidsbåtbransjen er blitt stor industri i Frankrike. Ifølge det franske båtbransjeforbundet sysselsetter næringen over 40.000 mennesker i landet fordelt på 5319 bedrifter. De estimerer at den samlede omsetningen er godt over 40 milliarder kroner.

Av dette utgjør båtproduksjonen drøye åtte milliarder kroner (832 millioner euro) fordelt på 41.745 båter, ifølge bransjeforbundet.

Les også: Franske båtbyggere skåler for Norge

 

Les om norske bransjetoppers forventninger til 2018:

Medvind for nykommer

God fart for norsk båtbygger

Vokser og utvider med luksus

Askeladden gir gass inn i nytt år

Økt fart for Suzuki