Båtbransjen 2019

Marginene er små i båtransjen.

Bekymret for båtbransjens framtid

Pål Herholdt driver landets mest lønnsomme båtbutikk, og mener det tvinger seg fram en konsolidering i bransjen.

Publisert Sist oppdatert

Den mest lønnsomme båtforhandleren i Norge i fjor var Herholdt Andersen i Tønsberg med 99 millioner kroner i omsetning og 10,9 millioner kroner i driftsresultat.

Daglig leder Pål Herholdt sier at nøkkelen til god lønnsomhet er effektiv drift. Herholdt Andersen har holdt på i bransjen i mange år, har solid egenkapital, og har funnet en driftsmodell hvor salg av utstyr, båter og opplagsvirksomhet danner en god sirkel. Vinteren brukes til planlegging og logistikk slik at bedriften kan være mest mulig effektiv i sommerhalvåret.

–Noe av kunsten er å forstå hvilke båtmodeller kundene vil kjøpe neste sesong, og det kan variere overraskende mye fra år til år. Så gjelder det å få gode innkjøpspriser, men her er det blitt mindre å gå på de siste årene, sier han til Båtliv. Axopar og Yamarin er populære merker hos den Tønsbergbaserte Yamaha-forhandleren.

Les også: Yamahaforhandler mest lønnsom i Norge

Konsolidering

Herholdt forteller at han er bekymret for bransjens framtid. ­–Det er nødvendig med en konsolidering, slik vi har sett i de fleste andre bransjen, men jeg ser ikke helt hvordan dette skal skje, sier han.

Pål Herholdt mener at bransjen har lagt gullårene bak seg, og sier at han vil være fornøyd om han klarer å holde omsetningen neste år på nivå med 2018. Også landets nest mest lønnsomme forhandler, Bakken Motor i Drammen, ser noen skyer på himmelen for neste år. Svak krone, politisk usikkerhet og negative oppslag i pressen om økonomi, er blant faktorene som Terje Bakken påpeker, og han oppfordrer Båtliv til å fokusere på positivitet (noe Båtliv ofte gjør gjennom turreportasjer, havnetips og annet inspirasjonsstoff som gir folk lyst til å velge båtlivet. Red. anm).

Oversikt

Båtliv har laget en liste over økonomien til 60 båtforhandlere. Du kan klikke fanene over tabellen for å sortere på sted, omsetning, resultat, eiendeler, fylke og landsdel.

Se oversikt over økonomien blant 60 norske båtforhandlere her (for abonnenter)

Savner du forhandlere på listen, eller har andre tips? Send oss tips på tips@batliv.no