PRIS: Atle Kristiansen ble tildelt «Blåere hav»-prisen for sitt Miljøhavn-prosjekt.

Vil gjøre havna renere

Atle Kristiansen startet Miljøhavn for å redusere søppel i sjøen. Nå har Miljøhavn fått prisen «Et blåere hav».

Publisert Sist oppdatert

– Det hele startet i Drøbak hvor jeg observerte stadig mer søppel i sjøen, søppel som fløt forbi brygga, forteller Atle Kristiansen. Det ville han gjøre noe med, og utviklet en avfallsbeholder med håv, en løsning som gjør det lett å fjerne avfall i nærmiljøet. 150 slike beholdere er nå plassert rundt om i landet. Kristiansen startet i 2019 og har gjort hobby om til levebrød.

– 150 er bare en start. Forsikringsselskapet Trygg har 50 000 livbøyer utplassert, forteller gründeren. Hans forretningsidé er å selge logoplassering på beholderne, noe han mener er en unik mulighet for bedrifter å vise frem en positiv side.

HOV: Med en lang hov og avfallsbeholder gjør Atle Kristiansen det enklere for folk å holde havnen ren. Det hele startet i Drøbak.

Norboat-pris

Det var under Marena, Norboats store arrangement på Forebu 15. februar at Miljøhavn fikk pris for sitt engasjement. Blåere hav-prisen er en pris til teknologi, tiltak, eller en organisasjon som vil gi bedre muligheter for neste generasjoner å få glede av båtlivet. Prisen vil gå til en bærekraftig løsning som verner om havet, livet i havet og vår vakre kyst. Elmotorprodusenten Evoy og Wee Marine var også nominert til prisen.

Vil vokse

– Til nå har utgiftene til Miljøhavn stort sett blitt betalt av egen lommebok, men denne prisen vil helt klart hjelpe meg til å satse videre. Det er gøy at bransjen har tro på ideen, forteller prisvinneren. I dag blir avfallsbeholderne laget av stål, men når volumet går opp kan de lages av resirkulert plast, som gjør dem billigere.

Miljøhavn har på beddingen en rekke praktiske løsninger for avfallshåndtering i havner.

En dugnad

Så langt er disse avfallsbeholderne satt opp i båtforeninger, hvor de som drifter foreningene også har driftet avfallsbeholderne. Det koster 15 000 kroner i året å ha logoen på en slik avfallsbeholder.