Askeladden-konkursen: Lite håp om å finne nye eiere
Askeladden-konkursen: Lite håp om å finne nye eiere

Askeladden-konkursen: Lite håp om å finne nye eiere

Tre uker etter at Askeladden gikk over ende prøver bobestyrer Arne Laastad å finne nye eiere som helt eller delvis kan overta bedriftens anlegg på Os i Hordaland, men så langt har det vært umulig å lokke interessenter til konkursboet.

Publisert Sist oppdatert

Askeladden-produsent Henrik J. Askviks Sønner gikk konkurs 17. november med en samlet gjeld på 150 millioner kroner etter at det i hele høst forgjeves ble forsøkt å finne løsninger for å berge driften. Nå viser det seg like vanskelig å finne noen som vil skape ny virksomhet på Os, til tross for at konsernet bygget nye helt produksjonslokaler 2005 og har et sterkt varemerke.

Kan ta flere år

Båtmarkedet har stoppet opp, og på fabrikkens lager ligger det 240 utsolgte båter med en normalverdi på 80 millioner kroner. Også forhandlerne har fulle lagre og få kunder, og ifølge Bergens Tidende blir det neppe under noen omstendigheter aktuelt å produsere nye Askeladden-båter det nærmeste halvåret - i verste fall kan det ta flere år før det er behov for ny produksjon.

 

Advarer mot dumping-salg

I forbindelse med bostyrets arbeid har bransjerepresentanter kommet med klare oppfordringer om at det ikke gjennomføres opphørssalg av lagerbåtene. De andre båtprodusentene frykter dette vil ramme dem kraftig.

Hovedkreditor DnB ikke kommentere arbeidet med konkursboet til BT, men banken må uansett ta et tap ettersom de pantsatte verdiene er lavere enn lånekravet.

De uprioriterte kravene til leverandørene og de tidligere eierne er tapt.

Stusselig jul for de ansatte

Situasjonen er også vanskelig for de 163 ansatte som mistet jobben i høst. De har til gode 4,2 millioner kroner i ikke-utbetalt lønn, i tillegg til feriepenger og lønn i oppsigelsestiden. De ansatte vil etterhvert få sine krav dekket av lønnsgarantiordningen, men dette kommer til å ta tid.

– Prosessen kan ta opptil fire måneder, sier advokat Laastad til Bergens Tidende.

I mellomtiden må de konkursrammede ansatte klare seg på magre dagpenger i juletiden.