MARKERER SEG: Norske båter setter preg på Vene Båt 2017.

Norske linjer preger finsk båtmesse

Båter designet av nordmenn preger den finske båtmessen Vene Båt. Én nordmann har designet 41 av båtene.

Publisert Sist oppdatert

Vene Båt Helsinki/BÅTLIV:

Når man går rundt på den finske båtmessen Vene Båt 2017, er det ikke til å unngå å legge merke til at norske båtmerker er med og setter preg på årets messe. Totalt stilles det ut om lag 500 båter i Helsinki. Vene Båt er den største innendørs båtmessen i Skandinavia.

LES OGSÅ: Nordkapp 805 Enduro lansert på Vene Båt 2017

Nordkapp og Sting

Av produsentene som virkelig markerer seg i år er Nordkapp og Sting som nå satser tungt i Finland. Aldri før har Nordkapp hatt så mange båter på denne messen.

– Ja, dette er ny rekord, og en del av Frydenbøs starategi, sier båtdesigner Espen Thorup til Båtliv. Han har designet både alle de 14 båtene fra Nordkapp. Sting stiller ut med sju båter, og Thorup har også designet seks av dem.

Den polske fabrikken Mirage produserer båtene til Nordkapp og Sting. Farikken er utvidet med 3500 kvadratmeter, og har 255 ansatte som jobber med å produsere 1200 båter i fra Nordkapp og Sting årlig. Daglig leder og en av eierne av Nordkapp, Ronny Antonsen, forteller til Båtliv at de nå satser spesielt mot Finland og Sverige, og at de derfor synes godt på den finske båtmessen. I tillegg er dette en del av strategien til Frydenbø som er importør av Evinrude for Norden.

Prisvinnere

I tillegg til Noprdkapp og Sting har Thorup stått bak linjene til ikke mindre enn ti båter fra Bella, ti båter fra Flipper og én Aquador - som også stilles ut på denne messen. Til sammen har Thorup med det designet så mange som 41 av båtene på Vene Båt!

LES OGSÅ: Slik har du aldri sett Aquador

– Det kan virke litt voldsomt, men det finnes andre konstruktører som faktisk har flere, sier Thorup til Båtliv. Han påpeker at disse 41 båtene er utviklet over tid. Båtmodellene som han har designet som vises på messen har hver sine identiteter.

– De henvender seg til ulike deler av markedet, og blir en blanding av båter i forskjellige prisklasser, sier Thorup. Flere av båtene han har designet har vunnet prestisjetunge priser. Blant annet ble Sting 610 BR, som vises på messen, kåret til Årets båt i Europa i klassen under 25 fot. Også Bella 700 BR har vunnet pris, og også nominert til Motorboat of the year.

– Dette er flott motivasjon i det videre arbeidet med å skape brukervennlige båter som er tilpasset det nordiske markedet. Konkurransen fra europeiske båtprodusenter er jo stor, sier designeren. Han har for øvrig også designet nyheten Aquador 35 AQ. Se video nederst i artikkelen.

Produsert i Norge

I tillegg til de nevnte båtene er det enda flere norske linkjer på Vene Båt. To modeller fra Marex har fått sin plass på utstillingen. Pioner som for øvrig er eneste som også produseres i Norge, stiller ut med fire båter. I tillegg har også Askeladden en utstilling med fire modeller. Askeladden henter båter som er utviklet av polske Parker, og heter Askeladden for det skandinaviske markedet .