Ferske tall

MEST REGISTRERT: Med over 27 000 båter topper Askeladden statistikken over de mest registrerte båtene i Småbåtregisteret.

Disse båtmerkene velger nordmenn

Ferske tall fra Småbåtregisteret viser at norske båteiere foretrekker Askeladden, har i snitt fritidsbåt på 19 fot og i stor grad er menn.

Publisert Sist oppdatert

Småbåtregisteret er et register for fritidsbåter opp til 15 meter. Med informasjon om nærmere 450 000 båter fra 70-tallet og frem til i dag tegner statistikken et bilde av båtmarkedet i Norge. Dette skriver Redningsselskapet, som drifter Småbåtregisteret, i en pressemelding.

– Vi har jobbet en stund med å systematisere og presentere tallene på en oversiktlig og god måte, og det mener jeg vi har fått til, sier Nicolai Kristiansen, markedssjef for privatmarkedet i Redningsselskapet i pressemeldingen.

450 000: Nær en halv million fritidsbåter er registrert i Småbåtregisteret. Av dem topper Askeladden, Rana og Yamarin satistikken.

Tre på topp

Gjennomsnittslengden på den norske fritidsbåten er på rundt 19 fot, og gjennomsnittet av de registrerte båtene er bygget i 1995, viser tall fra Småbåtregisteret.

– Noe av informasjonen er nok kjekk å ha, mens annen informasjon hjelper blant annet kommuner med å ta beslutninger om både antall båtplasser det er behov for og størrelsen på dem, sier Kristiansen.

Blant de mest populære båtmerkene i registeret, er det to norske produsenter på toppen. Askeladden er båtmerket med flest registrerte båter, med Rana på andreplass. På tredjeplass ligger den finske båtprodusenten Yamarin.

Flest i Viken

I 2021 ble Småbåtregisteret slått sammen med Securmarks båtregister. Også disse båtene er med i tallene. Med nærmere 450 000 registrerte båter mener Kristiansen at statistikken gir en god indikasjon på båtmarkedet i Norge.

Ifølge Småbåtregisteret er det flest fritidsbåter registrert i Oslo, med Bergen og Kristiansand på andre- og tredjeplass.

Statistikken er inndelt etter antall registrerte båter på fylkes- og kommunenivå, og viser blant annet at Viken er fylket med flest båter registrert i Norge, med i overkant av 120 000 registrerte fritidsbåter under 15 meter.

85 prosent menn

Småbåtregisteret gir også et inntrykk av hvem som eier båt i Norge. Rundt 85 prosent av norske båteiere er menn, samtidig som det er flest kvinner som står oppført som medeiere i båt. Største andel kvinnelige båteiere finner vi i Oslo kommune, der kvinner står oppført som eier på rundt 17 prosent av de registrerte fritidsbåtene.