Antares på blomstring i vakre Hardanger
-Skydekket gir tapt for sola og vi får en av de mest praktfulle opplevelser som Vestlandet kan by på i Rosendal, og med besøk og omvisning på baroniet i solskinn blir dette som å gå ut og inn av et nasjonalromantisk maleri, sier Arnulf!
Turens mål:
Oppleve kontraster med kystnatur og folk rundt Skagerrak (Bohuslän, Jylland, Sørlandet) og på Vestlandet. Betrakte båtens plass i sjela på menneskene. Hvordan påvirkes livet av de korte intense opplevelsene vi unner oss i fritidsbåten om sommeren eller av å være yrkesaktiv på kysten? Gleder, utfordringer, stress eller sjelefred?
Lør 11/6 Haugesund
Besøker den 70 fot store skøyta ”Arthur Olsen”, som eies av Ståle og Stig fra Kopervik. Det er en ganske moderne og solid skøyte som har gått på fiske i Finmark inntil for noen få år siden. De forteller at den ble hentet der oppe i februar med 17 minusgrader og store utfordringer med nedising på turen fra Vadsø til Tromsø, men den sikre og godt utstyrte båten klarte seg fint.
Mine gode venner Lars og Heidi mønstrer på kl 1900. Grillmiddag og ankerdram serveres i det vindstille Smedasundet som er badet i en varm og nydelig kveldssol. Vi slo et slag bortover brygga til Mackkjellern hvor det bys på levende musikk og en stemning som overskrider mye av det man forventer selv i kystnorge!
Søn 12/6 Haugesund – Røvær - Espevær 16 nm
Godt å ha hjelp igjen til fralegging og tillegging av store og tunge fru Antares. Det ideelle for meg er å ha to mannskap – én til å hoppe i land og feste trosser og én som holder styr på fendringen der båten treffer brygga, og som kaster trossene.
Dagen bringer nydelig vær med laber bris. Mot Røvær framhever sola et fantastisk grønt havvann. Brevannet fra Folgefonna bringes ut den lange fjorden og er synlig langt til havs. Øya har to spektakulære og trange innseilinger. Jeg tør bare gå den nordre med Antares. Legger til ved butikken, men må raskt vike for rutebåten. En myndig kvinne kommer ut fra butikken og sier at vi må gjerne legge oss til naboens brygge rett over sundet. Dersom han skulle dukke opp med sjarken sin, er det bare å si at jeg har gitt dere lov. Da finner han seg en annen plass! En nydelig tur på øya ender med en bedre middag på kroa under brua. Gikk videre med Antares til den frodige øya Espevær, sørvest for Bømlo. Der holder 170 innbyggere hus. Finner ikke noe ledig kaiplass på denne pinsedagen, men det pekes fra land på en brygge hvor eierne er bortreist. Takk for lånet! Akkompagnert av allsang og trekkspillmusikk fra en av de mange bryggene i sundet, ifører vi oss gode tursko og starter på øyas fantastiske natursti. Underveis leser vi informasjon både om øyas fredete ”hummerpark” og om ufo-ringen, som stadig vedlikeholdes av…
Man 13/6 Espevær – Glopsøya/Nautøy 26 nm
Det blåser mot brygga ved fralegging om morgenen, og vi må bakke ut fra brygga mellom noen seilbåter og en annen brygge. Heidi holder som vanlig en stor fender i beredskap. Det er lite styring på båten under slike forhold så jeg forteller henne med litt for høy stemme at neste mulige utfordring er at vinden presser hekken over mot seilbåtene. De hører dessverre dette, så vi ser plutselig en febrilsk aktivitet med folk som spretter opp av lukene der borte. Men alt går godt.
Tirs 14/6 Glopsøya – Eidsvik (kr 100 inkl strøm)14 nm
En vestnorsk regnværsdag så kraftig at vi hadde lite å gjøre utendørs. Forflytningen til Eidsvik foregikk heldigvis tidlig på morgenen og vi fikk lagt til en flott kai i Eidsvik mens det ennå gikk an. Deretter kom kuling og regn i bøtter hele dagen. Eneste aktivitet ble handling på Joker hos kjøpmann Hilmar. Han driver også gjestehavna og ønsket oss velkommen med å tilby skyss opp til butikken sin. Og handelen ble så stor at vi også ble tilbudt kjøring av varene tilbake til båten.
Den ene dassen om bord gikk tett så skipperen ble aktivisert resten av dagen med en drittjobb!
Ons 15/6 Eidsvik – Rosendal (kr 250) 17 nm
Dagen starter med regn både ute og inne, for dusjpumpa spruter vann rundt i motorrommet. Det er som vanlig lyden som avslører en slik feil i båten. En litt annerledes pumpefrekvens gir mistenksomhet, og antagelig er mye spart ved at jeg finner feilen tidlig. Dasspumpa gir imidlertid ikke lyd fra seg. Den er fortsatt demontert, og i dag har vi fokus på hyggeligere aktiviteter.
Regn og vind gir seg på morgenen, men vi rekker ikke det ønskede besøket til augustinerklosteret på Halsnøy før avreise. Det blir en nydelig tur innover Kvinheradsfjorden mot Rosendal med stigende snødekte fjelltopper over frodige og irrgrønne lier. Skydekket gir tapt for sola og vi får en av de mest praktfulle opplevelser som Vestlandet kan by på i Rosendal og med besøk og omvisning på baroniet i solskinn! Det er et mektig syn for øyet og en herlig kulturell opplevelse for sjel og sinn. Vi bruker det meste av dagen der oppe i park og slott, en drøy kilometers gange fra den topp moderne gjestebrygga. I havna er det ankommet flere hollandske seilere. Et ektepar er så betatt av Vestlandet at de lurer på om jeg vet noe om mulighetene for å legge igjen båten her for vinteren. En rask søk på nettet gir ikke noen gode svar, men jeg gir dem nettadressen til tollmyndighetene som kanskje er den største barrieren?
Tors 16/6 Rosendal – Sundal i Maurangerfjorden (kr 80 inkl strøm) 14 nm
Finværet holder seg og jeg ringer Gitle i Sundal for å høre om det er ledig plass ved kaia hans. Gitle har drevet landhandelen på Sundal brygge i 13 år, på samme vis som faren sin, uten noen gang å ta ferie. Som de fleste folk langs kysten kjenner Gitle viktigheten av en trygg havn for båtfolket, og han svarer meg at det uansett ikke vil bli noe problem med plass på kaia. Vi fikser det! Han forteller også at han har lagt ned butikken. Han synes det er naturlig at lokalbefolkningen fyker med bilen den korte veien gjennom tunnelen under Folgefonna og handler i Odda. Og han er glad og fornøyd med å ha blitt bussjåfør - med ferierettigheter.
Antares ankommer Sundal i praktfullt vær. Utsikten fra kaia og rett opp Bondhusdalen leder øyet på den grønne bretunga som henger ned fra Norges tredje største isbre. Vi vandrer den tre kilometers turen opp til Bondhusvatnet, slik turister har gjort i 130 år. Keiser Wilhelm, tyske og engelske cruiseturister betalte mye for å se det eventyrlig vakre og ville skuet der oppe. Jeg ser at bretunga er blitt betydelig mindre siden jeg klatret opp på den i 2006, den gangen jeg tøffet langs norskekysten med Doffen, på samme vis som i år.
Fre 17/6 Rosendal - Norheimsund 21 nm
Lars og Heidi mønstrer av. Opplevelser og felles gleder oppsummeres, og jeg gir plass til litt vemod ved å skilles fra nære venner for en stund. Så er det klargjøring for turen aleine videre til Hardanger trebåtfestival i Norheimsund. Antares får en fantastisk varm velkomst. Følgebåt møter med informasjon og den legger seg klar til å dytte på Antares akterende dersom elvestrømmen skulle være vanskelig. Jeg bruker litt motorkraft og faller nydelig inn rundet et hjørne til en perle av en plass – mellom nydelige Furuholmenbåter og skøyter. Det står også mottakelseskomité på brygga med fendere, og tre mann hopper om bord og fikser tampene før skipperen før sukk for seg. For en velkomst! Og for helg dette skal bli - med kystkultur, musikk og glede!