Økonomien i båtbransjen

Arnulf Hansen & Co driver en assortert handelsvirksomhet på kaia i Vågaholmen i Nordland.
Arnulf Hansen & Co driver en assortert handelsvirksomhet på kaia i Vågaholmen i Nordland.

Forhandlerne økte salget med 66 prosent under pandemien

I 2021 omsatte landets båtforhandlere for 4,16 milliarder kroner, opp hele 66 prosent fra 2,76 milliarder i 2019.

Det er ingen overdrivelse å si at salget av båter gikk som varme hvetebrød under pandemien. Salgsveksten i forhandlerleddet gikk fra 2,76 milliarder i 2019 til 3,94 milliarder i 2020 og altså til hele 4,16 milliarder i 2021.

Båtmagasinet har samlet inn offentlige regnskapstall for 180 båtforhandlere langs hele kysten. Mange av dem driver med både båtsalg og verksted, andre selger også biler og andre varer, men vi regner dem i oversikten vår.

Syv forhandlere omsatte for 100 millioner kroner i fjor. De største forhandlerne er spredd langs hele kysten, men med hovedtyngden av store forhandlere på Sørlandet og i Vestfold. Øverst på listen i år finner vi riktignok Bergen Marine med en omsetning på hele 284,2 millioner kroner i fjor, en vekst på 11 prosent fra året før. Bergen Marine har tidligere opplyst at 40 prosent av omsetningen utgjøres av bobiler. Korrigert for dette blir omsetningen på linje med de største båtforhandlerne på Sørlandet.

Også nestemann på listen selger både båt og bil. Gromstad Bil & Båt omsatte i fjor for 150,5 millioner kroner, opp seks prosent fra året før.

Bådsenter

Dernest følger første rendyrkede båtforhandler, hvor Bådsenter gruppen på Sørlandet er i særklasse. Største enkeltforhandler i gruppen, Grimstad Bådsenter, omsatte for 131,4 millioner kroner i fjor, som utgjorde en vekst på syv prosent fra året før. Bådsenter Gruppen teller nå seks forhandlere, som til sammen omsatte for 379 millioner kroner i fjor, ifølge Kapital. Gruppen består av Grimstad-, Arendal- og Kristiansand Bådsenter, Sjøberg Båt, Båt & Tilhengerservice og Bjørnevika Båtopplag. Nest største i gruppen er Arendal Bådsenter som i fjor omsatte for 110,6 millioner kroner, opp et par-tre prosent fra året før (og har det juridiske navnet Suzuki Bådsenter).

På femteplass i omsetning finner vi Memo i Tønsberg med en omsetning på 110,4 millioner kroner i fjor, opp 12 prosent fra året før. Derfra er det et langt geografisk sprang til nestemann på listen, som er Arnulf Hansen & Co på Helgelandskysten, som driver en assortert handelsvirksomhet på kaia i Vågaholmen.

Så finner vi en rekke forhandlere med omsetning mellom 90 og 100 millioner kroner i følgende fallende rekkefølge: Kristiansand Bådsenter, Vrengen Maritime på Tjøme, Ferd Båt i Ålesund, Bakken Motor i Drammen, Herholdt Andersen i Tønsberg og Tveit i Sandnes.

Til sammen sto forhandlerne i fjor for 40 prosent av omsetningen i bransjen i fjor, når også importører, motorimportører og produsenter medregnes. 180 forhandlerne omsatte for 4,16 milliarder, mens de 480 bedriftene som i alt inngår i vår bransjeoversikt hadde en samlet omsetning på 10,42 millioner.

I en serie artikler vil Båtmagasinet rette oppmerksomheten mot økonomien i båtbransjen. Se oversikt over økonomien i tabellen under. Klikk på i-ikonet foran navnet om du vil ha opp utviklingen fra 2019-

Savner du forhandlere på listen, eller har andre tips? Send oss tips på [email protected]