PRAKTANLEGG: Slik skal det bli, Sleipners nye hovedanlegg på Gressvik. Testing av utstyr vil skje rett utenfor bygget. (ILLUSTRASJON: AART ARKITEKTER).

Sleipner bygger praktanlegg i vannkanten på Gressvik

Etter en lang og kronglete prosess er Sleipner Motor AS i full sving med sitt nye hovedanlegg på Gressvik i Fredrikstad. Et 6000 kvadratmeter stort bygg, med direkte tilgang til Glomma for uttesting av nye produkter, skal stå klart våren 2023.

BRUKET: Det gamle trelastlageret på Bruket på Gressvik skal forvandles til et moderne produksjonsanlegg og hovedkontor for Sleipner Motor AS. (ILLUSTRASJON: AART ARKITEKTER).

Det er allerede mange år siden Sleipner innså at livet i dagens lokaler i på Seiersten sentrum var talte. Med stor vekt på forskning og utvikling av nye produkter - og et godt grep om markedsposisjonen blant verdens største båtbyggere - har Sleipner stadig blitt mer ukomfortabel med mangel på tumleplass for videre utvikling. I dag er virksomheten fordelt på syv bygninger i anlegget langs Mosseveien - og uten tilgang til sjøen.

Lang jakt på ny tomt

-Vi har rett og slett ikke plass til å produsere alt vi kunne solgt. Vi får ikke inn flere maskiner, sa Arne Skauen til lokalpressen da sonderingen etter ny tomt startet for mange år siden. Situasjonen tvang far Arne og sønnen Ronny Skauen ut på den endeløse jakten etter et nytt sted å etablere seg. Etter lang tid falt valget på det gamle trelastlageret Bruket på Gressvik, en ypperlig tomt helt i vannkanten ved Glomma og med stor maritim aktivitet i nærområdet.

Kronglete prosess

Med tanke på årene som er gått siden avtalen ble signert, er det lett å forstå at det har vært en lang og kronglete prosess, med mye byråkrati og mange snubletråder. Et av problemene var den store bygningen som huset trelastlageret fra 1950-tallet. Det ble satt som krav at dette skulle bevares eller bygges opp igjen på annen tomt. Til slutt ble kravet frafalt.

Rett i vannkanten

Deler av det nye bygget er tenkt bygd ut i vannet for å forenkle testing av nye produkter. I de nåværende lokalene testes nyhetene i basseng i kjelleren, og utstyr som er for stort for bassenget, blir fraktet landeveien til og fra sjøen. Ikke veldig praktisk når man for eksempel skal teste propeller til 150 fots store båter.

GODT I GANG: Arbeidene på Bruket er godt i gang. Trelastlageret er revet og nye bygg skal stå innflytningsklare våren 2023. (FOTO: SLEIPNER).

-Noe av suksessoppskriften vår er at alle avdelingene jobber tett sammen, sier Ronny til Båtmagasinet.

Beholder også byfabrikken?

-Vi er nå i et meget godt sig. Skal det fortsette er vi helt avhengig av tidsriktige produksjonslokaler, sier han og regner med at de 150 ansatte kan flytte inn i det nye anlegget på Gressvik på vårparten 2023. Og hva som skjer i de gamle lokalene? Ronny Skauen har noen ideer, men holder kortene tett til brystet.

-Kan hende vi beholder lokalene. Vi har noen gode ideer som vi skal gå videre med, sier han til Båtmagasinet.