Boot 2023:

UKRAINSK NYKOMMER. Alumatic startet opp i 2019 og dette er fabrikkens første Boot-besøk.
UKRAINSK NYKOMMER. Alumatic startet opp i 2019 og dette er fabrikkens første Boot-besøk.

Første Boot-besøk for Alumagic

Ukrainske Alumagic var et nytt bekjentskap på Boot 2023. Firmaet bygger interessante aluminiumsbåter der sportsfiskerne nok blir de viktigste kundene.

Publisert Sist oppdatert

Boot, Düsseldorf:

Det er kanskje ikke så mange som vet at Ukraina var en stor båteksportør før krigen, anført av anerkjente merker som Grand og Brig. I tillegg kommer en mengde mindre fabrikker som gjerne bygger båter som store kjeder på kontinentet selger under egne navn.

En rekke av fabrikkene er nå bombet til grus, men noen har klart seg så langt. Blant de etablerte produsentene var likevel kun Grand på plass på Boot 2023. Da var det desto hyggeligere å se at nykommeren Alumagic dukket opp med sin serie småbåter.

FARGEGLADE: Den ukrainske fabrikken lakkerer sine båter.
FARGEGLADE: Den ukrainske fabrikken lakkerer sine båter.

Fabrikken ble startet av to venner i Odesa så sent som 2019 og hadde 30-40 ansatte og en årsproduksjon på rundt 70 båter da krigen startet. Nå lider produksjonen under mangel på råvarer og utallige forstyrrelser i forsyningssystemet, men Alumagic hadde likevel klart å ta turen til Düsseldorf, med fire båter i bagasjen.

Utvalget består av to versjoner av en 6,4 meter lang modell, som enten leveres med vindskjerm eller med en temmelig høy og dermed veldig praktisk kabin, samt en 5,1 meter lang båt med vanlig vindskjerm, og en helt ny, åpen firemeter.

Med sportsfiskeren i tankene

Alumagic prioriteter åpenbart sportsfiskere og båtene er utstyrt i henhold til dette. Alle modellene har videre helsveisete skrog, bunnsolide relinger for stivhetens skyld og viser mange andre fine detaljer, som nylontrukket interiør, lakkerte skrogsider, gode utstyrspakker og ganske påkostet materialbruk med bruk av mye rustfritt stål.

Båtene blir dermed ikke fjærvektere, og selv om skrogene ikke har radikale sportslinjer, er for eksempel 640 nå oppgradert til å kunne forsynes med motorer på inntil 200 hestekrefter. Dette følges prisverdig opp av en bensinkapasitet på rause 215 liter.

Da sier det seg selv at Alumagic ikke leverer billigbåter, fabrikken er snarere en konkurrent til etablerte, nordiske produsenter av solide bruksbåter av lettmetall. Så får se om de optimistiske og entusiastiske båtbyggerne i Odesa både finner et eksportmarked og kan rapportere om suksess på neste stormesse.

MODELLER: Alumagic 640 og 510.
MODELLER: Alumagic 640 og 510.