utgave nr 7 2011

Praktisk: Stopp lekkasjen med Ny trykkventil

Ingenting er så irriterende som lekkasje i motorrommet. Sikkerhetsventilen på varmtvannsberederen var lenge kilde til lekkasje i vår reportasjebåt. En ny og solid variant fra Isoterm var løsningen.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN

Det er dårlig sjømannskap å ikke utbedre lekkasjer i motorrommet. Ett tørt, rent motorrom gjør det langt enklere å oppdage lekkasjer på et tidlig tidspunkt, enten det er olje, vann, diesel eller andre ting. I forrige nummer viste vi hvordan vi skiftet pakkboksen og fikk det tørt i kjølen. Neste tiltak for å få et fullstendig tørt motorrom, var å skifte sikkerhetsventilen på vår Isoterm Basic-varmtvannsbereder. Ventilen på vår bereder var fra ca 2004 og har vært lekk selv om vi har hatt en overløpslange som leder vannet ned i kjølen. Isoterm introduserte en ny og mer solid sikkerhetsventil med forbedret vinteravtapning i 2007, som vi fikk montert i vinter. En halvtimes jobb stoppet lekkasjen og ga skipperen en irritasjon mindre…


Bedre kvalitet

Den gamle ventilen i forniklet messing var spinkel og utett, uansett hvordan vi snudde og vendte på saken. Om bord i vår Viknes 1030 innebar det en konstant lekkasje ned i bunnen på utsiden av styrbord langskipsdrager. Den nye messingventilen er mer solid og har en bedre avtapningsmulighet (les: kapasitet) enn den gamle, forniklede utgaven. Ventilen passer til alle Basic, Slim, Regular, Magic og Ardic-beredere.


Meget enkel montering

Å bytte ut den gamle kranen med den nye, er en enkel operasjon som ikke bør ta mer enn mellom 30 og 60 minutter. Dersom du må bytte slange fra ferskvannspumpa til tappekrana, så vær nøye med å bruke riktig type slange (varmtvannsbestandig 100 °C, 8 bar) og slangeklemmer. Ved Alle gjengede tilkoblinger skal påføres tettemiddel som gjengetape eller Loctite.

1. STADIG LEKKASJE:

Fra den gamle kranen spurtet det stadig vann som la seg i motorrommet og som måtte tørkes opp. Nå er det knusk tørt.

2. VANLIG HÅNDVERKTØY:

Du trenger kun standard håndverktøy for å kunne skifte kranen.

3. LOCTITE:

Bruk gjengetetting på alle gjengede deler før du skrur dem på plass.

4. NY OG TETT KRAN:

Overtrykksventilen er på plass, med overløpslange. På den gamle krana var det nesten umulig å få festet en overløpslange.

5. GAMMEL OG NY:

Den gamle, forniklede overtrykksventilen (til venstre) bød på konstant lekkasje. Den kraftigere, nye til høyre er helt tett og har en mer effektiv avtapningsmulighet

GJØR-DET-SELV-FAKTA:

I pakken: Isotemp overtrykksventil 6 bar med stuss
Du trenger i tillegg: Locktite, slange og slangeklemmer.
Verktøy: Vanlig håndverktøy
Vanskelighetsgrad: 2 av fem skiftnøkler
Bruksanvisning: Ingen
Hvor lang tid: 1/2-1 time
Trengs fagfolk: Nei
Påvirker CE-merking: Nei
Aktuell ISO-standard: -
Pris: 362,-
Produsent: Isotemp
Norsk importør: www.termomarin.no

 

Powered by Labrador CMS