utgave nr 7 2011

PRAKTISK: Rengjøring av gummijolla - To ganger KRUTT!

Hvordan gir du en gummijolle full av sot og møkk et nytt liv? Spørsmålet stilles stadig. Vi har testet Pro Marine Ribshine og Easy2Clean Oil Off. Henholdsvis en effektiv og sikker løsning og en uhyre effektiv, men noe mer usikker variant.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN

Gummibåter er i hovedsak laget i to typer materiale: PVC og hypalon. Kvaliteten reflekteres i prisen: Hypalon er langt dyrere enn PVC, og de fleste av oss har derfor en PVC-gummibåt på hekken. Kombinasjonen sot, UV-stråling og annen elendighet tærer på PVC-jolla, og selv med såpevask i ny og ne blir den til slutt skikkelig grisete. Etter åtte år var jolla på reportasjebåten blitt så innsauset og møkkete at vi valgte å sette den på prøve: Om vi ikke fikk den ren med skikkelig krutt, kunne vi like gjerne kondemnere den.


Effektiv og skånsom

Etter et tips fikk vi tak i det nokså ukjente middelet Ribshine fra engelske Promarine. Den sprayes på båten, man lar den virke i 30 sekunder og vasker og spyler middelet av. Middelet var svært effektivt, men behandligen måtte gjentas et par ganger før pongtongen fremsto som helt ren. Vaskingen kan avsluttes med Promarines Pro-tection, som sprayes på og gnis utover før det får tørke. Dette middelet skal gi en ekstra beskyttelse mot blant annet UV-stråling og hindre at skitten fester seg på nytt.


Uhyre effektiv, men så?

Deretter forsøkte vi et produkt vi har omtalt tidligere, nemlig Easy2Clean Oil Off. Anvendelsesområdene for dette nano-baserte oljesaneringsmiddelet som vi har rengjort fendere med, er i utgangspunktet litt omdiskutert, også hos den norske forhandleren. På flasken står det at middelet er egnet til rengjøring av fendere, men forhandleren er forsiktig med å anbefale Oil Off brukt på pretroleumsbaserte gummiprodukter siden langtidsvirkningen er usikker. Middelet er nemlig så effektivt at det løser opp enhver oljeavsetning, sot osv. Siden vi likevel skulle kondemnere jolla, gjorde vi et forsøk med Oil Off. Middelet er EKSTREMT effektivt, og løser opp sot og møkk umiddelbart. Etter en rask behandling hvor vi sprayet på Oil Off og tørket med en fille, fremsto det behandlede området som nytt! Vi skylte deretter svært grundig av med vann og Zalo. Foreløpig ser det ut som om behandlingen har gått greit.


Konklusjon:

Dersom du har en gummijolle og valget står mellom å kassere den, eller forsøke å gi den ett eller to ekstra leveår: Forsøk Oil Off. Det gir garantert resultater, men langtidsvirkningene er svært usikre. Har du imidlertid en nyere jolle, kan vi varmt anbefale Promarine Ribshine, som er det mest effektive, konvensjonelle rensemiddelet vi har forsøkt på gummibåter.

FAKTA The Pro Marine
RIBSHINE TCnano Norge
OIL OFF
Pris pr 0,5 liter: 198 kroner 199 kroner
Importør: Aks Trading AS TCnano Norge
Opplysninger: Tlf 934 09 164 www.tcnano-norge.no
 

Powered by Labrador CMS