utgave nr 7 1994

Zodiac YL600

Publisert Sist oppdatert
Vi prøvekjører: Zodiac YL600

Gedigen gummijeep

YL står for Yachtline og en mer eksklusiv semirigid finner du nok ikke. En morsom og uhyre stabil fartsbåt som egner seg utmerket til raske svippturer i skjærgården på solfylte sommerdager.

Av Hans Due

Vi har problemer med å plassere denne båten i noen spesiell gruppe. Er den en liten daycruiser, en skjærgårdsjeep, eller rett og slett en meget eksklusiv semirigid (oppblåsbar gummibåt med skrog i GAP)? Kanskje en blanding av alt.

Sjøegenskaper

Med en lengde på 5,95 meter ( 19,5 fot) er det den største fritidsbåten i sitt slag som er til salgs her i Norge. Med en totalvekt på ca. 500 kg. er dette en lett båt som akselererer raskt, men som samtidig har en stor lasteevne (ca. 1100 kg). Med en 90-hesters Mercury på hekken, målte vi toppfarten til 37,5 knop med én mann ombord.
Båten er morsom å kjøre. Med aktiv bruk av powertrim'en, kan man få båten til å flyte på de siste centimeterne av skroget. Da har båten en tendens til å vippe fra side til side, såkalt chinewalk. Men å få den til å galoppere med baugen, klarte vi ikke. Det tilskriver vi båtens utenpåhengende motorbrønn som gir en større vektarm. Muligens kunne vi fått til denne effekten ved å heve motoren ytterligere på akterspeilet.
En semirigid skal kombinere den myke gangen til en V-bunn i et glassfiberskrog med stabiliteten til gummibåtens pongtonger. Dette merker man tydelig på en båt i denne lengden. De store pongtongene gjør at båten omtrent ikke beveger på seg om man står på siden av den, men de bremser heller ikke på farten så snart båten kommer opp i plan, for da er pongtongene klare av vannet. I svinger subber pongtongene nedi, slik at man nesten får følelsen av å kjøre go-cart.

Innredning

Sportslig utseende med targabøyle og styrekonsoll gir deg følelsen av å sitte i en skjærgårdsjeep. Styrekonsollen har en mikroskopisk vindskjerm som ikke fungerer som annet enn pynt. Under det doble førersetet er det et stort stuerom, og under de to setene akterut, det samme. Plassen i forpiggen inneholder tre stuerom, hvorav ett er låsbart, og ett er isolert og kan brukes som isboks.
Et spisebord monteres på en søyle i dørken. Ønsker man solseng, kan bordet senkes ned og bekles med en ekstra pute.
På hver side av motorbrønnen akterut er det en liten badeplattform, og den ene har nedfellbar leider. Det er bra med gripehåndtak rundt på pongtongene, og helt i baugen er det montert en dreggrulle. Årene kan festes i remmer på den ene pongtongen. Pongtongene er forøvrig i et PVC-stoff som Zodiac kaller for 1100 Decitex Strongan. Pongtongene er enkle å demontere fra skroget. Som standard følger med en 125 liters innebygget drivstofftank i rustfritt stål, ratt, styresnekke og kabler. Maksimal motorstørrelse er oppgitt til 120 hk, mens vår prøvekjøringsbåt var utstyrt med anbefalt motor på 90 hk.

Data
Lengde:5,95 m.
Bredde:2,50 m.
Vekt:500 kg.
Pris:Kr. 151.640,-
Importør:Aqua-Teknikk A/S, Boks 524, 1411 Kolbotn. Tlf: 66 80 91 81.
Forhandler:Båtsport A/S, Pilestredet 47, Oslo. Tlf: 22 60 26 90.