utgave nr 6 1994

Kasteboksen

Publisert Sist oppdatert

Kasteboksen - fattigmannshaspel

De av dere som har levet en stund husker nok den morsomme kasteboksen. En slags fattigmannshaspel av en tom fiskebollboks. Her kommer oppskriften på hvordan du kan lage deg en. For gøy å kaste med er den.

La oss imidlertid slå det fast like godt først som sist: Dagens hermetikkboks er ikke like godt egnet til formålet som den vi fikk tak i i 1950-årene. Da var for det første diameteren på boksen større og ga god plass til store hender, og dessuten var den uten flens nederst. Flensen vil nemlig i en viss grad bremse snøret i utkastet, men likevel neppe så mye at det er merkbart.
Altså kjøper du en boks med lapskaus eller fiskeboller, fjerner lokket og tar ut innholdet. Papiret som omgir boksen er vanligvis bare festet med en tynn limstripe og er derfor lett å fjerne. Dermed er i grunnen boksen klar, men jeg anbefaler likevel en omgang med fil innvendig der lokket er skåret av. Så er du sikker på ikke å skjëre deg senere.
Deretter kutter du en bit av et kosteskaft. Lengden skal tilsvare diameteren i boksen. Dette "håndtaket" plasseres så inne i boksen, ca. 5 cm fra kanten. Slå hull for skruer inn fra sidene og skru håndtak og boks sammen. Dermed er "snella" ferdig. Det er nå bare å legge på sene og feste sluken.
Kasteteknikken er enkel. Hold i håndtaket med venstre hånd og legg tommelfingeren utenpå boksen slik at du holder fast sena. Fra boksen til sluken skal det nå vëre vel en meter sene. Så holder du boksen rett frem (utover vannet), tar sena med sluken på mellom høyre hånds tommelfinger og pekefinger med 30-40 cms avstand til sluken, og svinger sluken raskt rundt ved siden av kroppen. Etter hvert vil du få god trening i å slippe sena slik at sluken får en fin bue utover vannet. Så sveiver du bare inn på boksen i ønsket tempo.