utgave nr 5 2003

Fuill tank, ja!

Publisert Sist oppdatert

Fuill tank, ja!

Diesel på vanntanken setter unektelig en spiss på kaffevannet.

Tekst: Atle Knutsen

Det gjelder å få slangen i rette hullet. Noen dråper kan være nok, når du bommer.
Vi sto der i høstnatten. På badeplattformen til en lånt grombåt. Mens blå diodelys kastet sitt trolske skjær over båt og brygge i Eivindvik. Kjøpmannen på kaia stilte velvillig opp klokken tolv om natten da vi fortalte om de tomme tankenes kroneklingende kapasitet. Her var det bare å fylle, og to av de fire hullene på akterspeilet skulle mettes med grønne, duftende dråper. 350 liter forsvant uten besværligheter ned i hullet. Kjøpmannen gjespet. Våre egne øyne gikk i kryss etter dagens seilas fra Kristiansund til Eivindvik. Nå var det natt og snart skulle vi køye. Mens dieselen rant og kronene rullet, åpnet vi neste påfyllingsflens, som lå gjemt under kalesjeduken. Sannelig fant vi den ikke ganske raskt i nattemørket. Den gapte og ville ha påfyll. Så snart den første tanken var mettet, ble pistolen flyttet. Atter var det bare å vente - 350 liter krever sin tid. Men straks etter at vi hadde begynt å fylle, ble det fullt. Ja, ja. Så har det jevnet seg ut mellom tankene tenkte vi, ganske tanketomme. Skrudde på lokket og fant bryggeplass for natten.
Kjente vi ikke et snev av dieselsmak da vi pusset tennene neste morgen? Nei, vi slo det raskt ifra oss. Så kjørte vi videre, med halvfull dieseltank. Etter å ha slingret oss rundt Jæren og lå vel fortøyd i Farsund, hersket det ikke lenger tvil om at vannet smakte annerledes. En tur på badeplattformen med lommelykt i hånd, fjernet det siste håp om at dieselen hadde funnet veien ned i det rette hullet. Det var utvilsomt at påfyllingsflensene var nære naboer under kalesjen. Vanntanken var full da vi fylte diesel, men fem liter grønn miljødiesel er en fryktelig mengde på en vanntank. Vissheten brakte skipperen alt annet enn sinnsro.
En venn av oss hevder alltid at livet ser lyst ut så lenge han har diesel på tanken og penger i banken. Det gjelder ikke vanntanken. Da kan saldoen fort få en annen farge.