utgave nr 5 1998

“Nye” puter til halv pris

Publisert Sist oppdatert

“Nye” puter


til halv pris

Tekst og foto: Ingvar Johnsen

Imitert skinn er det mest praktiske materialet i puter ombord. I kalesjebåter får de mye juling. En dag er de modne for skifting. Det koster bare halvparten å trekke dem om mot å kjøpe nye.

Noen båter er mer utsatt enn andre. 80-årenes melodi var akterlugar eller stor uteplass. Tilgjengeligheten til båtens akterende ble ofte glemt. Mye av trafikken foregår den veien. Bading, fortøyning, dregg opp og ned o.s.v. betyr tråkk i putene flere ganger om dagen. Dessuten blir putene påvirket av solskinn, vannsprut m.m.
- Det er med imitert skinn som med ekte skinn. Det kan holde i mange år, men etterhvert tørker det ut, sier Torstein Løvås hos Vollen Møbel i Slemmestad.
-En gang i året bør man la imitert skinn få en omgang med fett, for eksempel syrefri vaselin. Ellers er vask med såpe og vann det viktigste vedlikeholdet. Etter min oppfatning kan man godt holde seg unna alle hokus-pokus midler. Bruk et vaskemiddel fra kjøkkenskapet. Skule putene bli alt for ille, er autorens/motorvask en bra løsning, sier møbeltapetsermester Løvås.
Firmaet hans har vært spesialist på båtkalesjer og puter siden slutten av 60-årene. De var blant annet hovedleverandør til Selco da denne båtprodusenten var på det største. En veteran i bransjen, med andre ord.

Utgangspunkt

Vårt utgangspunkt var en Bowi Serai 28-foter som har gjennomlevet 11 aktive sesonger. Båten er uten dollbord akterut og ble bygget før norske båtbyggere oppdaget at en port ut til akterplattformen bør være obligatorisk. Mangelen på port og dollbord gjør at all trafikk akterover, går via putene. I tillegg er denne båtens uteplass svært sosial med sin store plass. Derved blir den ofte “møteplass” for båtgjengen. Putene har derved fått maksimal belastning og det imiterte skinnet begynte etterhvert å sprekke.
Først var tanken å kjøpe et nytt putesett. Vi begynte å undersøke og fant ut at å trekke om putene, ville komme på ca. halv pris. Prisene varierte en del, men valget ble basert på en kombinasjon av pris og antatt kvalitet på jobben. Et nytt putesett ville koste 25.000 kroner. Å trekke om 12.500 kroner - altså halve prisen. Da var ikke valget vanskelig. Styrestol og passasjerstol var ok, men i og med at båteieren kunne tenke seg en ansiktsløfting på hele interiøret, valgte man å trekke om disse også.