utgave nr 4 2001

Stopp gjenskinn på 1-2-3

Publisert Sist oppdatert

Stopp gjenskinn på 1-2-3

Ingenting er vel mer irriterende enn gjenskinn fra topplanterna under nattseilas. For i det hele tatt å se er det mange som slår av lanterneføringen i trange farvann for å kunne orientere seg, og det er nettopp her de fleste uhellene skjer. Uten lanterner er man usynlig for andre og utfallet kan bli katastrofalt. I tillegg er dette strengt forbudt.
I de tilfellene hvor gjenskinnet skyldes at topplanterna er montert på en blank overflate, som for eksempel rustfritt stål, kan gjenskinnet reduseres betraktelig ved å lakkere området rundt lanterna med matt svart lakk. Rengjør området som skal lakkeres, rubb opp overflaten med fint slipepapir og fjern pussestøvet. Påfør grunning, og la det tørke før det aktuelle området lakkeres med svart mattlakk. Spraylakk gir det beste resultatet. Selve lanterna må selvfølgelig ikke lakkeres.
En alternativ løsning om gjenskinn kommer overraskende på under nattseilas, kan en rull svart elektrikertape redde nattsynet til man får i orden en mer permanent løsning. Det er ikke snakk om å tape selve lanterna, men de områdene som gir gjenskinn.
Har man en topplanterne av den typen som står montert på en stang, kan det være en løsning å lage en ”tallerken” i plast eller aluminium som skjermer for lyset på undersiden.
For mer informasjon om skjerming av lanterner vises det til Båtmagasinet nummer 9/98. Informasjon om lanterneregler finner du i nummer 11/ 97. Dette stoffet ligger også på Båtmagasinets Internettsider