utgave nr 4 2001

”April Come She Will”

Publisert Sist oppdatert

”April Come She Will”

Paul Simon

Hadde jeg sagt: ”Jeg velger meg april!”, ville jeg vært en genial, avdød dikter.

TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN

En ikke fullt så genial skribent må nøye seg med mestrenes erkjennelse. Men jeg deler deres glede over vårens komme. Ikke så rent lite forundret er jeg også, over at det faktisk nok en gang er blitt vår.
Man kan velsigne de fire årstider, en veksling som forsterker opplevelsen av de ulike fasene. Som at høstens fyrverkeri markerer sommerens endelikt og at vinterens matte slør er i vente. Allikevel forstår jeg aldri helt at noen kan være glade i vinteren. I alle fall ikke foretrekke den fremfor sommeren. Jeg har aldri møtt slike mennesker, og velger å tro at de ikke finnes.
For akkurat som mørket ikke har egne kvaliteter, men er det tomme rom uten lys, så er vinteren ganske uten liv. Og jeg blir like gledelig overrasket hver vår, når vinteren igjen er på vikende front og isen slipper taket. Når det grønnes og naturen er så full av vellystig liv og aroma at sansene nesten brister.
Denne skøyta er nok også klar for våren, og hun har lagt mange av sorten bak seg allerede. Våren er tiden da drømmen skal flyte - gisne og markspiste, eller glatte og melkehvite skrog. Det er lov å håpe i havet.