utgave nr 4 2

Glassfiber erstatter seilduk

Publisert Sist oppdatert

Glassfiber erstatter seilduk

På de riktig gamle trebåtene ble seilduk ofte brukt på dekk og overbygg. Dette materialet lever ikke evig og kan med fordel skiftes ut med glassfiberduk i epoksy før lakkering.

Tekst og foto: Anne Marit Klokk

På denne Aasterna fra 1950 var det seilduk på hardtopen som nå var blitt råtten og klar for utskifting. På noen steder var råten gått gjennom og ned i treverket. Oppskriften på denne operasjonen er i følge Hans Hauglund på Holmen Yactværft i Asker ikke mer komplisert enn at folk greit kan gjøre dette selv.
- Vi tok av seilduken og reparerte de små skadene som var i treverket under og la ny glassfiberduk. Listene rundt kanten tok vi av og limte dem på igjen. Før var de ikke limt og da renner det vann ned på innersiden av lista og vindskjermen råtner bak listene. Vi bruker epoksylim, bruker stort sett bare det utvendig.
-Men det hender når vi limer propper i treverk og vil at proppen skal bli veldig lite synlig, at vi bruker vanlig snekkerlim, for det trekker ikke så mye inn og epoksylimet lager en svartere ring rundt proppen enn vanlig snekkerlim. Dette går fint på steder som ikke er så veldig utsatt. Glassfiberduken er lagt i klar epoksy og så lakkerer vi den med tokomponent polyeretanlakk i farge. Vi kommer til å bruke fløtefarge som det var i gamle dager for at det ikke skulle være så skarpt for øynene. Før brukte man mye oker. Vi lakker 3-4 strøk til det dekker ordentlig.