utgave nr 4 1999

Blank båt beskytter best!

Publisert Sist oppdatert

Blank båt beskytter best!


Mange mener mye om lakkering av treverk. Hovedprinsippene adhesjon, oppbygging og blankhet gir grunnlaget for superfinish. Og husk at jo blankere båt, jo bedre er den beskyttet.


Av Anne Marit Klokk

Har du problemer med lakken på din kjære trebåt, er du ikke alene. Lakk og lakkering er komplisert. Listen over populære tips, triks, produktnyheter og lure snarveier, vokser for hvert år. Du ser skinnende blanke trebåter overalt rundt deg mens lakken på egen båt skaller, bobler seg, blir matt og er langt fra speilblank. Gå tilbake og se på det basiske. Hvordan jobber lakken? Hva får lakk til å sitte på treverk, hvordan fester lagene seg til hverandre, hva gjør overflaten blank og hva skal til for at blankheten skal vare?
Hvis lakken ombord er i ferd med å bryte sammen, kan det være en enkel misforståelse av de tre fundamentale krefter som skaper varig beskyttelse, nemlig adhesjon (klebing), oppbyggingen av lakklag og blankheten. De fleste lakkskader er skapt av en liten feil i en av disse kategoriene, som kan synes uvesentlig. Å forstå hva som skaper adhesjon, hvordan man oppnår og beholder riktig tykkelse under oppbygging av lakkstrøkene og hvorfor blankheten skaper styrke, er hovedprinsippene. Hvis man takler disse tre fundamentale prinsippene, har man en god sjanse til å få båten raskere på sjøen om våren, bli der ute lenger og få båten til å se bra ut hele tiden.
Speilfinish handler ikke om skjønnhet, men om beskyttelse. Å oppnå en skinnende speilblank finish er målet for hele prosessen og resulterer i at de ødeleggende solstrålene reflekteres i overflaten og ledes bort fra treverket. Jo blankere, jo bedre beskyttelse. En mindre blank overflate reflekterer og beskytter desto dårligere. Hvis din speilblanke finish begynner å bli matt allerede etter en uke eller to, har du sannsynligvis gjort en feil.
Uansett ideer og metoder, er det viktig å forstå prinsipper som adhesjon, oppbygging og blankhet hvis man vil ha maksimale resultater. Hopper du over disse hovedreglene, er det ingen pussemaskin, sealer, pussepapir, UV filter, lakk, tynner, påføringsteknikk eller andre vidundermidler som fører fram. Alt dette er også viktig, men den eneste riktige veien er å skape, ikke erstatte, adhesjon, oppbygging og blankhet (beskyttelse).

Powered by Labrador CMS