utgave nr 4 1998

Plastpest og plage: FRISK IGJEN!

Publisert Sist oppdatert

Plastpest og plage:


FRISK IGJEN!


Plastbåtfolks store skrekk slo til da Båtmagasinet og Jotun skulle beskytte en båt mot plastpest (osmose). Båten var nemlig allerede hardt angrepet. 95 arbeidstimer og kr 52.767,- senere er “NAGRA lV” frisk.

Tekst: Ingvar Johnsen

I forrige artikkel i marsutgaven var vi inne på hva de fleste eksperter tror er årsakene til osmose. Nå skal vi se litt på prosessen skroget måtte gjennom før båten ble “friskmeldt”. I likhet med årsakene, er ekspertene heller ikke hundre prosent enige om helbredelsesmetodene. I den forrige artikkelen var vi også inne på hvordan du kan gardere deg mot djevelskapen. Mange plastbåter begynner etterhvert å bli gamle. Mange har utallige lag bunnstoff. Flere og flere velger sandblåsing som metode for å fjerne bunnstoffet. Hvis du velger den metoden, vil vi anbefale at du lar en proff gjøre jobben.

Ingen snarvei

Vi oppdaget pesten etter å ha fjernet bunnstoffet med bunnstoffjerner, men måtte selvsagt sandblåse etterpå. Hvis du velger å sandblåse bort bunnstoffet for å gardere deg mot osmose, må du ta med i betraktning at hvis båten din er helt eller delvis angrepet, kan regningen på noen få tusen fort tidoble seg. De seriøse plastverkstedene - som oftest autorisert av Norges Båtbransjeforbund - tar ofte dette med i prisoverslaget for sandblåsingsjobben. Vår “testbåt” ble behandlet hos Bærum Plastservice, og innehaveren, Jackie Gustafsson, tar alltid med en setning om at hvis det oppdages andre skader under eller etter sandblåsingen, kommer det på ekstra kostnader.
Når båter er angrepet på et mindre felt eller fler, kan du slippe unna med lavere kostnader, men jobben må gjøres like grundig som vi beskriver her. Du skjønner antakelig da at jobben ikke er noe du gjør selv eller overlater til “de glade amatører”.

Regningen:

Her er regningen på jobben. Jotun var hyggelige og stilte med nødvendig epoksyprimer og bunstoff. Dette beløpte seg til: kr 2640,-

1:Sandblåsing av skrog under vanlinjenkr 4000,-

2:Utsliping av osmoseblærer, rensliping av laminat,
sparkling i flere omganger, pålegging av topcoat,
sliping, pålegging av fire lag tokomponents epoksyprimer,
matting, pålegging av to lag bunnstoff.

3:Arbeide: 95 timer à kr 380,-kr 36.000,-

4:Materiale:
Gelcoatsparkel 3,0 kg à kr 100,-kr 300,-
Topcoat: 10 liter à kr 100,-kr 1000,-

5:Truck for sandblåsing og til vinterplass, inkl. plass,
inn og ut fra verksted, samt tildekking:kr 1500,-
kr 42.900,-
M.V.A.kr 9.867,-
Total: kr 52.767,-
================