utgave nr 3 1999

Coelan holder tett!

Publisert Sist oppdatert

Trebåt:


Coelan holder tett!


I Båtmagasinet nr. 7 for 1993 skrev vi om et utett dekk som ble behandlet med den tyske "vidunderlakken" Coelan. Ikke bare ble dekket vakkert, det ble også tett! Vi har nå sett på et skøytedekk etter seks år!

Tekst og foto:
Jon Winge

Colin Archer skøyta ”Nana” ble behandlet med den tyske vidunderlakken Coelan i 1992. Det var ikke måte på hvor flott allting skulle være, ble det lovet og jommen så det vakkert ut da jobben var utført! Nå, etter seks år, ville vi sjekke om middelet har holdt hva som ble lovet. Terje Aasheim har en herlig trebåt, men var blitt dyktig lei av den store lakkeringsjobben hvert tredje år. Det var hovedgrunnen til at han falt for reklamen om Coelan.
Coelan er et tysk uretanprodukt, en én - komponent reaksjonsplast – rådyr, men utrolig seig og sterk, og i følge reklamen fremfor alt varig. Påføringen av den seige lakken var litt av en jobb, men resultatet ble tilsynelatende meget vellykket. Særlig ble Aasheim imponert over Coelans evne til å trenge ned i sprekker og forsegle dem.

Nytt sjikt etter seks år

Vi var ombord igjen i fjor for å følge opp. Først trodde vi det var noe galt, fordi overflaten var så lys at den nesten virket bleket. Dette inntrykket skyldtes at furuen overhodet ikke var blitt gulnet på denne tiden. Lakkens lysfilter må altså være usedvanlig godt. Den litt blekede overflaten skyldtes tilsetting av silikatkarbid i siste strøk for å gi sklisikring på alle horisontale flater.
Det var ikke tegn til sprekkdannelse i overganger eller skjøter, og bindingen mellom lakk og metall, for eksempel mot beslag, så ut til å være perfekt. Coelan er etter sigende så elastisk at den også brukes til å lakkere fendere og gummibåter.

Bra, men rådyrt

Nå skulle NANA få en ny omgang, og denne gang ville Terje Aasheim, av estetiske grunner, legge på en pigmentert primer først. Da blir flatene litt mørkere. Så fulgte ett strøk tilsatt pulveret for sklisikring på de flater hvor det er behov for slikt.
Etter seks år ser det altså ut til at produktet holder hva reklamen lover, men Coelan er. Det anbefales en sjikttykkelse på minst 300 my (0,3 mm), og da må du regne med en lakkostnad på minst kr 600,- pr kvadratmeter.
Mange penger, men regnestykket må jo inkludere varigheten, og sammenlignet med en konvensjonell lakk, som kanskje må fornyes hvert tredje år, kan det da gå ut på ett, rent økonomisk. Dessuten må du tenke på kostnaden med å tette et lekk dekk - det er ikke billig.