utgave nr 3 1994

Digger anker

Publisert Sist oppdatert

RYKK DREGGEN LØS

Et anker med klør som kan utløses ved et hardt rykk i ankertauet. Det er patenten i "Digger"-dreggen. Praktisk når ankeret har satt seg fast i bunnen og er umulig å få løs på annen måte.

Mange dregger ligger forlatt på bunnen med avkappet dreggtau fordi båteieren ikke klarte å løsne dreggen. Mang en tangklase og gjørmeklump er dessuten blitt med inn i båten fordi det har vært vanskelig å få rengjort ankeret ved skutesiden.
Digger Anchor Company i USA påstår å ha fjernet disse problemene med sin patent, et anker med en utløsermekanisme til bladene som er festet til en fjærbelastet aksel i ankerfoten. Bladene er dessuten festet på en plate med skarpe tenner som skal hjelpe klørne til å feste bedre i bunnen.
Ankeret er laget i spesielt rustbeskyttet aluminium som gjør at det ikke er spesielt tungt. Klørne løses ikke ut ved vanlig drag og smånapping fra båten. Det må et virkelig hardt rykk til for at de skal slippe. Man behøver ikke å trekke ankeret opp til båten for å få klørne i posisjon igjen. Bare hale ankeret et par favner opp fra bunnen og så slippe det. Fjærblestningen vil sørge for å låse klørne i posisjon igjen. Ytterligere opplysninger: Digger Anchor Company, P.O.Box G, Sartell, MN 56377, USA.