utgave nr 2 2005

Testkavalkade: Adria Event 850

Publisert Sist oppdatert

Adria Event 850

Sjeldent dårlig

Caravan-produsenten Adria skulle ikke ha begitt seg inn på båtproduksjon. I alle fall om vi skal dømme etter denne båten.

TEKST: ATLE KNUTSEN

Adria Event 850 er toppmodellen i Event-serien, men et nedslående båtprodukt. Sjeldent har vi kjørt en båt med så dårlige løsninger. Den er utstyrt med en Yanmar-motor med 196 hk, aksel og ror. Halvplanerskroget oppfører seg fint, og har ingen tendenser til å ville plane på kjølen. Når vi svinger legger flensen på badeplattformen seg under vann, og dette fører til at vann spyles inn på akterdekket.
To smale dollbord leder frem til fordekket. Det er godt med holdehåndtak og en solid rekke. Dreggluken er hengslet feil vei, og vi tviler på om teaklisten på toppen av svineryggen vil tåle belastningene fra tauet om dette er festet til en høy brygge. En leider fra akterdekket leder opp til styrhustaket. Her er det plass til en solseng, men ikke noe å holde seg fast i. Lanterneføringen er ikke forskriftsmessig. Under en dobbeltluke i akterdekket er et stort stuverom. Finishen er begredelig, men verst er det at det ikke er doble slangeklemmer på skroggjennomføringene. Det er fine stuverom ved inngangen til salongen. Plasseringen av den manuelle lensepumpen er bra.
Førerplassen er elendig. Setet har ingen justeringsmuligheter og ergonomien er dårlig, noe som fører til at det blir ukomfortabelt. Instrumentkonsollen er så høy at den forstyrrer synsfeltet, og kompasset er vanskelig å lese. Kartbord er det ikke. I taket er det plass for elektronikk, noe som fungerer dårlig. Skal man stå og kjøre ender man med rattet oppunder haka og spaken i skulderhøyde. Plassen er dessuten dårlig.
Salonggruppen er enkel, men fungerer godt. Bordet kan slås ned, men har en enkel plastinnfestning mot skottet. Det er godt med stuverom i benkene. Byssa er plassert aktenfor førerplassen, og består av en vask, to bluss og et 60-liters kjøleskap. Det er brukbart med skapplass. Lugaren har en romslig køye, men for å slå av lyset må man stå opp. En elektrisk tavle er plassert her nede, sammen med stort dobbeltskap. Toalettrommet er enkelt, med helstøpt innredning. Det er et rom under vasken, og det er mulig å dusje her. Også her finner vi skroggjennomføringer med enkle slangeklemmer.
I en båt hvor motoren er plassert under salongdørken kreves det betydelig støyisolasjon. Vi målte støynivået til 93,9 dBA, det er 11 dBA over Arbeidstilsynets krav til en industriarbeidsplass. Betydelige vibrasjoner er også et problem om bord. For å få tilgang til motorens servicepunkter må store deler av innredningen fjernes og settes på akterdekket. Vanntanken sitter foran motoren, festet med byggeskum og en nylonrem…
Adria Event 850 fremstår som et svært lite gjennomtenkt båtprodukt. Prisen på 696.000 kroner er alt for høy.

Tekniske data

Lengde:8,40 m
Bredde:2,80 m
Vekt:2.500 kg
Drivstoff:180 l
Ferskvann:100 l
Septik:(ekstra)
Varmtvann:30 l (ekstra)
CE-kategori:B offshore
Motor:150-250 hk
Motor testbåt:Yanmar 196 hk
Pris:696.000,-
Mer info: Svai Maritim, Kristiansand, telefon 918 49 636