utgave nr 2 2004

Testkavalkade - Navette S565

Publisert Sist oppdatert

Godmodig jeep med høy rumpe

Navette S565 kjører som skjærgårdsjeeper flest. Det høye akterspeilet gir båten et spesielt utseende. Vakkert eller ei avgjør du selv, men det har sine fordeler.

Tekst: Jan Harry Svendsen

Hun har fribord og akterspeil som en bilferge. Å komme om bord i henne hadde vært et c-moment av de store, om det ikke hadde vært for luken integrert i skutesiden på babord side. Den åpnes enkelt og gjør ombordstigning til en lek. Det kan være litt tungvint å måtte legge til med babord side.
Navette S565 er CE-godkjent for seks personer, med god plass til alle. Benk akter, to separate stoler bak vindskjermen og en romslig sofa forut. Sofaen kan utvides til en solseng. God sittekomfort, men litt kort sittepute på akterbenken.
Førerplassen er bra. Instrumenteringen består av knopmåler, tankmåler, turteller, trimindikator og kompass. Vanntette og greit merkede brytere. Kjørestillingen er god, med fin vinkel på rattet og gasshåndtaket plassert innen rekkevidde. Gassdempede, kombinerte sitte- og ståstoler som er vendbare og høyde- og lengdejusterbare.
Flust med stuerom - viktig i en åpen båt - under sofaen forut og benken akter. Akterbenken inneholder også batteriet. Det er montert i en batterikasse og sikret med en stropp, men et eget rom ville vært bedre. Lange gjenstander får plass bak en smart luke i styrekonsollens underkant. Tauverk, fendere og dregg lagres i dreggrom forut og et stort drenert rom styrbord akterut.

Trygg og stabil

Navette S565 byr ikke på overraskelser på sjøen. Skroget går fint med tre voksne om bord. Havdønningene utenfor Ålesund var ingen utfordring. Båten bruker noen sekunder på å komme over en markert planingsterskel. Navetten er intet råskinn med 115 hester. Suzukien er støysvak, og dempes ytterligere av det høye akterskipet. På maks turtall målte vi beskjedne 89,3 desibel.
Litt svak retningsstabilitet i sakte fart, men oppe i plan går den stabilt. Bruk trimmen med måte; hun er følsom og kan lett begynne å galoppere dersom du trimmer ut motoren for mye. Vi brukte svært moderat med trim i hastigheter opp mot 25 knop. Trimfølsomheten og planingsterskelen kan skyldes at mye av vekten er konsentrert akterut.
Båten svinger bra. Den er litt ustabil dersom du hiver den inn i en sving, men stabiliserer seg fint dersom du gjennomfører svingen. Grepet i vannet er godt, uten tegn til at baugen hugger eller til at skroget mister grepet.
Alt i alt gir Navette S565 et robust og godt inntrykk. God finishen, betryggende høyt fribord og godmodige kjøreegenskaper. Ingen sportsbåt, men en trygg og velutstyrt familiebåt.

Data: Navette S565

Lengde:5,65 m
Bredde:2.24 m
Vekt (bare båt):580 kg
Antall personer:6
CE-kategori:C
Maks motor:140 hk
Toppfart (m. 115 hk):36,6 knop
Drivstofftank:110 l
Pris m/ 115 Hk 4-takt:279.990 kroner

Powered by Labrador CMS