utgave nr 2 1989

Øyespleising

Publisert Sist oppdatert

En sterk øyespleising

Å spleise tauverk er en gammel sjømannskunst vi bør lære oss. Deter nyttig og morsomt å kunne. En øyespleising som vist her girdet sterkest tenkelige øye. Samtidig er det pent og det hengerikke så lett fast, slik som et knop lett kan gjøre. Se mer om knopside 53.

1. Først bestemmes størrelsen på øye. Skal det en kause, A, ivøyet, settes den i med en gang, se tegn. 4. På de ytterste ca. 20 cm av tauet skal de tre kordelene, B, løses opp. Sett fast med tau eller tape, C, slik at tauet ikke frynses opp.

2. Frynses endene på de tre kordelene, kan man smelte dem litt med en fyrstikk el.lign. Fukt fingrene godt med spytt eller vann og press en liten spisss på det smeltede tauet. Er auet fuktig på forhånd, kan det ikke smeltes.

3. Klar til spleising: Lag øyet og legg de tre kordelene som vist med en på hver side og en på midten, D. Denne stikkes under "sin" nærmeste kordel og strammes lett. Så stikkes de to andre kordelene gjennom. "Første innstikk" er ferdig.

4. Skal det kause i, holdes denne på plass, mens det første inn stikket gjøres. Innstikket skal være så tett på kausen, at man synes, at øyet blir for lite, og det strammes, slik at kausen sitter fast. Fortsett deretter spleisingen "vanlig".

5. Når man skal gjøre innstikk med en kordel, kan man i noen tilfelle lett "åpne" tauet, ved å vri det opp mellom fingrene, E. Et fast og hardt tau må som regel åpnes med en merlespiker, F. Den U-formede typen er best.

6. Når alle tre kordelene er en gang igjennom i første innstikk, skal de stritte frem under hver sin snoing. En alminnelig begynnerfeil er at to kordeler kommer ut ved siden av hverandre, G. Plukk spleisingen opp og start på nytt.

7. Ved de følgende innstikk skal hver spleisekordel springe over en og under den neste kordel i tauet. Gjør hvert innstikk ferdig med alle tre kordelene, før neste innstikk lages. Det skal spleises mot kordelene i en liten vinkel,V.

8. Etter ca. 3 innstikk (4 hvis tauet er glatt) er spleis- ingen utrolig sterk. Lag 1-2 innstikk til, hvor det hver gang tynnes 1/3 av hver kordel. Strittere gjemmes på under- siden. Kan noen av dem sees, smeltes de til med en fyrstikk.

9. Etter i alt 4-6 innstikk er spleisingen ferdig, Kapp de tre strittende kordelstykkene av og smelt dem, slik at spleisingen "spisser" jevnt til. Rull den under foten, slik at den presses mer kompakt sammen og får et profesjonelt utseende.