utgave nr 2 1985

Yamaha tre-sylindret 30 hk

Publisert Sist oppdatert

TRESYLINDRET 30-HESTER

Yamaha kommer i år med en ny 30-hesters påhengsmotor. En tresylindret totakter med tre forgassere og noen nye tekniske finesser.
Utviklingen av den nye motoren har vært ganske målrettet. Motoren skulle gå jevnt under alle forhold, uavhengig av tunge laster eller variasjon i last,
dørgefarten skulle senkes, gearkontrollen skulle være lett tilgjengelig, tomgangs­støyen skulle minimaliseres og svinghjuls­huset skulle være lett å fjerne.
Disse kravene har man klart å oppfylle. Takket være tre sylindre har motorgangen blitt meget stabil, og man har derfor klart å senke tomgangshastigheten
fra 720 til 600 omdreininger, hvilket igjen fører til en lavere minstehastighet som hobbyfiskerne vet å sette pris på i forbindelse med dorging.
Hver enkelt sylinder har fått sin egen forgasser, men det er forbindelse mellom forgasserne slik at eventuelle trykkforskjeller utjevnes for å få en enda
jevnere gange.
Tomgangsstøyen er ytterligere redusert gjennom en ny måte å lede tomgangseksosen på. Blant annet har vann og eksos fått forskjellige utløp slik at man slipper "gurglingen".
Gearhendelen er foran på motoren, noe som lettergearskiftet. Over huset over svinghjulet er hengslet i bakkant og festet på en enkel måte foran. Med et håndgrep kan det vippes opp for enkel adgang ved service og reparasjoner. I tillegg har man fått plass til en reserve­startsnor i dette huset, noe som er spesielt nyttig ved elektrisk start.
DATA:
Effekt:30 hk. v/5500 omdr.
Syl.vol.496 kcm.
Boring59,5 mm.
Slaglengde:59,5 mm.
Antall forgassere:3
Blandingsforh. 100:1
Vekt:59 kg.