utgave nr 12 1999

MORO MED ”MARIA”

Publisert Sist oppdatert

MORO MED ”MARIA”

Tor Karlaug i Oslo er ekspert på pumper, men vet også det meste om dampmaskiner. I sommer har han fartet rundt med sin nybygde 5,5 meters dampbåt ”Maria” - oppkalt etter førstefødte barnebarn på et år.

Tekst og foto: ANNE MARIT KLOKK

Båtmagasinet skrev om Karlaugs nesten ferdige dampbåt i mai nr. 5/99. Sjøsettingen ble som bestemt foretatt i juni og alt gikk etter planen. Båten fløt riktig i vannet, den 5 hk ensylindrede dampmaskinen reagerte som den skulle - bare varmen og trykket er korrekt - og kjelen, som er et 50 liters vedfyrt mahognimøbel, trekker bra og alt det skinnende blanke og litt mystiske utstyret tihørende denne spesielle verden, oppfører seg ”etter boka”.
-Jeg er såre fornøyd etter første sesong med ”Maria”, sier Tor Karlaug og forteller at båten er oppkalt etter hans første barnebarn, som han håper å få med på tur neste sommer. Da er hun blitt halvtannet år og kanskje i stand til å skjønne hvor flink bestefar har vært til å bygge en så spesiell båt.
En strålende oktoberdag er Båtmagasinet på besøk. Båten ligger på land ved Greåker, men skal settes ut for sesongens siste tur. Tor Karlaug er i ferd med å fyre opp kjelen med bjerkeved og følger nøye med trykket. Når det begynner å stige, settes båten ut i Glomma, som går stri forbi. Såpass stri at ”Maria” faktisk har problemer med å komme seg oppover motstrøms.
Hun er liten og nett, en forminsket kopi av African Queen som Karlaug fant former til i Sverige, hvor han fikk støpt et skrog for et par år siden. Dampmaskinen ble også satt sammen der, men alt annet utstyr har Karlaug fått tak i fra forskjellige hold. Manometer med de gamle fireveis ventilene fikk han f.eks kjøpt på et marked på Ekerbergsletta. Han har i løpet av den tiden han har holdt på med båten kommet i kontakt med folk fra forskjellige kanter og miljøer i Norge og Sverige og synes det er moro å møte en slik entusiasme bare du sier damp til folk.
Dampkjelen er sertifisert og testet hos Peder Halvorsens Kjelefabrikk i Flekkefjord. Til vinteren skal Tor Karlaug lage en baldakin med stativ til beskyttelse mot sol og regn. Neste sommer er planen å gå inn i de svenske kanaler og innsjøer, og vi tipper at han blir hjertelig mottatt i et område hvor dampmiljøet er mye mer utbredt og levende enn her hjemme. Selv om interessen for denne type båter er økende også på vår side av Kjølen. Går alt som det skal, blir ”Maria” utstilt på Sjølystutstillingen i mars på standen til Johnson Pump.