utgave nr 12 1996

Minnehallen i Stavern

Publisert Sist oppdatert


    Minnehallen i Stavern


    Tekst og foto: SVERRE KOXVOLD

    Du ser den ved innseilingen til Stavern hvis du kommer fra syd. Kommer du nordfra, kan du se toppen av den opplyste pyramiden over hustakene. Den ble reist som det nasjonale monument for de 1892 sjøfolk i handelsflåten som mistet livet under første verdenskrig. Alle personer og skutene er oppført med navn. Etter annen verdenskrig ble det besluttet at monumentet også skulle være minnesmerke over alle norske sjømenn i handelsflåten som ga sine liv for Norge i siste krig. Dermed ble ytterligere 4795 navn risset inn navn.
    En kompleks avtale under første verdenskrig mellom den britiske og norske regjering, resulterte i penger til overs og kr 150.000 ble satt av for "et varig minde for sjømannsstanden om den krisetid man nu har gjennomgått". En arkitektkonkurranse ble utlyst i 1923 og arkitektene Bjercke og Eliassen fra Kristiania, som hadde foreslått en blanding av mausoleum og sjømerke ved å velge en pyramide, vant. Pyramider er jo brukt i Egypt og andre steder som minnesmerke over døde, og Norge har en lang tradisjon med pyramiden som varde og sjømerke. Sommeren 1926 åpnet Kong Haakon Minnehallen med æresvakter bestående av skoleskipsgutter fra Statsraad Lehmkuhl.
    Kommer du sørfra, kan du bruke Minnehallen som landemerke og se den stige opp av havet. Den står der og representerer akkurat det den var bygget for; et taust, men sterkt minne over de mange nordmenn som mistet livet i havet under de to store verdenskriger.