utgave nr 12 1992

Nødhjelp fra Jotron

Publisert Sist oppdatert

NØDHJELP FRA JOTRON

Firmaet Jotron i Tjølling i Vestfold har i mer enn 25 år utviklet maritime sikkerhetsprodukter, og har nå en serie med nødhjelpselektronikk. Nødpeilesender, elektronisk radarspeil (transponder), livvestlys og bærbar VHF-stasjon.

Nødpeilesender

Jotron har to forskjellige nødpeilesendere, hvorav den minste er den mest aktuelle for fritidsbåtflåten. Tron 1E Mk II heter den, og er på størrelse med en liten walkie-talkie (350 gram). Den er vanntett, flyter og er støtsikker. Gjennom en forprogrammert morsekode kan den nødstilte identifiseres i tillegg til å få peilet inn sin posisjon. Batteriet varer i 24 timer når senderen er aktivisert. Denne nødpeilesenderen koster ca. 2500 kroner.
Den største nødpeilesenderen heter Tron 30S Mk II som er en nødpeilesender som festes til båten med en brakett og som løses uten enten manuelt, eller den frigjøres fra braketten på 2-4 meters vanndybde og aktiviseres automatisk. Denne nødpeile-senderen har dessuten et sterkt, blinkende lys.

Radar Transponder

Tron Sart er en radar transponder. Bak dette navnet skjuler det seg en sender/mottager for radarsignaler. Når radarstrålen treffer apparatet, reflekteres signalene slik at de viser seg som en line med 12 punkter på radarskjermen, hvilket indikerer retning og avstand til transponderen. Denne kan enten være håndholdt, eller festet på en redningsflåte. Transponderen er imidlertid så dyr (ca. 20.000 kroner) at den vil være lite aktuell for lystbåtflåten.

Livvestlys

Nytt av året er et lite livvestlys som aktiviseres med salt- eller ferskvann og da vil lyse kontinuerlig i 12 timer. Lyset festes til livvestens krage med ved hjelp av et spesielt velcro-feste som enten syes fast eller festes med en rustfri sikker-hetsnål. Lyset som er godkjent av Sjøfartsdirektoratet, veier bare 33 gram og koster ca. 150 kroner. Lyset er påbudt på livvester ombord på fraktebåter og passasjerbåter, mne det er stadig flere innen fritidsbåtflåten som har fått øynene opp for denne lille, men viktige sikkerhetsdetaljen.

VHF-stasjon

Jotron ahr også en liten, hendig VHF-stasjon med en utgangseffekt på 1 watt. Stasjonen er vann- og oljebestandig i fem minutter på én meters dyp, har seks kanaler (inkludert kanal 16) som kan utvides med fem ekstra kanaler.